'Acordul nuclear nu se va prăbuşi (…) Cei care speră că Trump va provoca prăbuşirea lui se înşală', a declarat preşedintele Rouhani într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat.

O lege îl obligă pe preşedintele american să notifice Congresul, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul îşi respectă angajamentele prin care a fost de acord să-şi reducă programul nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale, şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul naţional al Statelor Unite.

Preşedintele american Donald Trump a dat o lovitură puternică acestui acord la 13 octombrie, refuzând să certifice respectarea de către Teheran a prevederilor documentului, în pofida concluziilor inspectorilor internaţionali.

Congresul american avea termen până la mijlocul lunii decembrie pentru a decide dacă va restabili sancţiunile ridicate în baza acordului semnat în iulie 2015 între marile puteri şi Iran. Legislativul a lăsat însă să treacă termenul şi a retrimis astfel mingea în terenul lui Trump, care trebuie să decidă până la mijlocul lui ianuarie dacă vrea să continue să ridice sancţiunile energetice aplicate Iranului.

Iranul a declarat că va respecta termenii acordului atât timp cât şi ceilalţi semnatari o vor face, dar că îl va 'rupe în bucăţi' dacă SUA se vor retrage.