Joachim Gauck, aflat în vizită de stat în România, a susţinut marţi, la Biblioteca Naţională, discursul "Europa: pasiune pentru raţiune". Alături de el s-a aflat Andrei Pleşu.

Pleşu a subliniat, cu umor, că personalitatea preşedintelui german este "un mix foarte bun între pasiune şi raţiune".

"Admiraţia este cel mai bun argument să vorbeşti despre cineva. (…) Unul dintre motivele pentru care sunt un mare simpatizant al domnului preşedinte este să văd cât de puţin îl simpatizează o anumită parte a stângii germane. E pentru mine o garanţie a bunei aşezări intelectuale şi politice", a spus Andrei Pleşu.

La discursul preşedintelui au asistat, printre alţii, scriitoarea Ana Blandiana şi preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, alături de politicieni şi membri ai corpului diplomatic.

"Înainte de a deveni preşedinte federal, eram din când în când tentat să sprijin eforturile unor oameni precum Ana Blandiana din ţara dumneavoastră, personalităţi care au încercat o asumare foarte proactivă a trecutului comunist", a arătat preşedintele german.

El a abordat, în discursul său, fenomene diverse, precum scindarea din interiorul Uniunii Europene, pe teme de maximă importanţă, referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE, rolul dialogului în Uniune, dar şi egalitatea între ţările membre.

De asemenea, preşedintele german a apreciat că România este una dintre ţările care şi-a păstrat "entuziasmul" de la data aderării cu privire la Uniune şi este, de asemenea, o naţiune în care nu există formaţiuni politice anti-UE.

"Ceea ce diferenţiază ţările mai noi de ţările mai vechi (în UE – n.r.) este o viziune diferită despre Europa. Mulţi oameni au reuşit aici, în România, să îşi păstreze ceva din entuziasmul anului 2007. Puţini sunt cei care în ţara dumneavoastră se îndoiesc de UE, lucru care în alte ţări se petrece altfel. Partide critice la adresa Europei nu joacă aproape niciun rol (n.r. – în România)", a adăugat el.

Joachim Gauck a apreciat şi evoluţia României în interiorul UE. "Ştiu că şi Uniunii Europene îi revine o contribuţie importantă la dezvoltarea ţării dumneavoastră şi aceasta sprijină procesul de reforme, de exemplu, în justiţie. La începutul anului, Comisia Europeană a constatat, în cazul României, realizări, dar a evidenţiat şi necesitatea luării unor măsuri şi în viitor. Toţi cei care se implică în ţara dumneavoastră pentru statul de drept şi independenţa justiţiei apreciază sprijinul venit din Europa", a mai spus preşedintele german. AGERPRES