Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a avertizat duminică, în mesajul său de 1 mai, că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa, sau chiar în lume, consemnează agenţia DPA.

Exploziile din Ucraina reverberează în ”inima Europei” şi ”riscul ca acest război să escaladeze într-unul paneuropean şi chiar mondial este real”, a spus Radev, adăugând că se teme că ”ţara noastră, căminele noastre, copiii noştri şi natura vor cădea victime ale acestei escaladări”.

Considerat a fi un politician prorus, preşedintele bulgar a estimat în continuare că este o ”datorie patriotică” să nu permită implicarea Bulgariei în războiul din Ucraina. El este în opoziţie la acest capitol cu premierul bulgar, pro-occidentalul Kiril Petkov, care vrea ca Bulgaria să furnizeze arme Ucrainei.

Coaliţia guvernamentală liberal-socialistă cvadripartită este divizată în chestiunea ajutorului militar pentru Ucraina. Socialiştii ameninţă cu părăsirea guvernului dacă acesta decide să livreze Ucrainei arme şi muniţii.

Parlamentul de la Sofia se va pronunța miercuri privind livrarea de arme

Amintim că, Parlamentul de la Sofia va autoriza în cele din urmă, la 4 mai, trimiterea de arme în Ucraina pentru a ajuta această ţară să facă faţă invaziei ruse, a declarat joi, la Kiev, premierul bulgar Kiril Petkov.

„Ca parte a lumii democratice, nu putem rămâne indiferenţi în faţa acestei tragedii şi să spunem că este vorba despre o chestiune strict ucraineană (…)”, a declarat Petkov, citat de presa bulgară.

Premierul bulgar şi-a exprimat convingerea că demersul de a trimite arme în Ucraina va primi sprijinul majorităţii parlamentare.

Măsura este susţinută de trei din cele patru partide din coaliţia guvernamentală, însă Partidul Socialist, moştenitorul fostului partid comunist şi apropiat de Rusia, a ameninţat să rupă coaliţia dacă guvernul de la Sofia sprijină militar Ucraina.

Este de așteptat ca inițiativa să treacă de parlamentul bulgar

Cu sprijinul majorităţii partidelor de opoziţie, este de aşteptat ca iniţiativa să obţină 200 de voturi, din rândul celor 240 de parlamentari bulgari.

Bulgaria, ţară membră a UE, este unul dintre statele membre ale NATO care nu a trimis până acum armament în Ucraina pe motiv că un astfel de demers ar însemna implicarea sa în conflict şi prelungirea războiului. Raţionamentul este împărtăşit şi de preşedintele ţării, Rumen Radev, un apropiat al Moscovei.

Radev, care începe joi o vizită oficială în Spania, a acuzat guvernul lui Petkov că este vinovat pentru sistarea de către Rusia a livrărilor de gaze pentru Bulgaria.