Cel mai important punct al rectificării este posibilitatea de a lua un nou împrumut de până la 1 miliard de leva (circa 500 milioane de euro). Preşedintele consideră că lipseşte transparenţa în ceea ce priveşte modul în care vor fi cheltuiţi aceşti bani. Practic, asta înseamnă că guvernul poate cheltui aceste fonduri pentru orice, a spus Plevneliev, în prezentarea argumentelor pentru decizia sa. Şeful statului a subliniat că este de acord cu majorarea ajutoarelor şi indemnizaţiilor pentru grupurile sociale vulnerabile, dar că nu trebuie speculat pe această temă, pentru că pachetul social reprezintă doar o mică parte din cheltuielile suplimentare propuse. Plevneliev a mai spus că nu este împotriva luării unui împrumut, chiar şi mai mare decât cel prevăzut, cu condiţia însă ca acesta să fie folosit pentru stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă şi nu doar pentru plata cheltuielilor restante.

Preşedintele parlamentului Mihail Mikov şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia şefului statului şi a anunţat că va convoca o şedinţă extraordinară a Legislativului la data de 30 august. La sfârşitul săptămânii trecute, parlamentarii au plecat în vacanţă, care în mod normal trebuie să continue până la 4 septembrie. Conform Constituţiei, veto-ul impus de preşedinte poate fi respins cu voturile a cel puţin 121 din cei 240 membri ai parlamentului bulgar.

Argumentele preşedintelui sunt nefondate din punctul de vedere economic şi sunt politizate, a declarat premierul Plamen Oreşarski, citat de biroul de presă al guvernului. Preşedintele s-a amestecat brutal în domeniul executivului şi a făcut încă un pas dezechilibrat, în contradicţie cu funcţiile pe care le are conform Constituţiei, acelea de a fi un factor de echilibru şi unire în viaţa socială şi politică, se afirmă într-un comunicat de presă difuzat miercuri de guvern.

Înainte de a câştiga alegerile prezidenţiale din toamna 2011, Rosen Plevneliev a fost ministru în cabinetul conservator al lui Boiko Borisov. În prezent Borisov este liderul celui mai mare partid de opoziţie din Bulgaria, GERB, formaţiune care s-a opus rectificării bugetare.

SURSA: Agerpres