Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a început în luna martie a acestui an să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intenţionează să deruleze acest program până în luna septembrie 2016 sau până când rata anuală a inflaţiei va reveni în apropierea obiectivului ţintă de 2%.

În luna septembrie, însă, rata anuală a inflaţiei în zona euro a căzut în teritoriul negativ, minus 0,1%, din cauza nivelului redus al preţului petrolului, iar Mario Draghi a avertizat că inflaţia în zona euro va rămâne la un nivel scăzut în perioada următoare.

În conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară de joi, Mario Draghi a anunţat că gardienii euro vor revizui programul de stimulente la ultima reuniune a consiliului guvernatorilor BCE, când vor fi dezvăluite de asemenea noile prognoze de inflaţie şi creştere economică. 'Gradul de acomodare a politicii economice va trebui reexaminat la reuniunea de politică monetară din luna decembrie când vor fi disponibile noile prognoze', a declarat Mario Draghi. 'Suntem gata să acţionăm dacă va fi nevoie', a reiterat Draghi, referindu-se la posibilitatea de a oferi noi măsuri de stimulare.

În schimb, Mario Draghi a subliniat că politica monetară nu poate rezolva de una singură problemele economice ale zonei euro şi a cerut guvernelor europene să adopte şi ele măsuri suplimentare. 'Politicile fiscale ar trebui să sprijine relansarea economică, respectând în continuare regulile fiscale ale UE', a apreciat preşedintele BCE.

Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în trimestrul al doilea însă rata şomajului rămâne la un nivel ridicat de 11%. Mario Draghi a atras atenţia asupra riscurilor la adresa creşterii economice şi inflaţiei care provin de pe urma încetinirii ritmului de creştere în China şi alte mari economii emergente precum şi de pe urma preţurilor reduse la materii prime.

Anterior, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staţionează din luna septembrie 2014.

SURSA: Agerpres