"Nu s-a stabilit nimic până la acest stadiu, dar nu aş exclude o vizită a preşedintelui" Barack Obama în Cuba, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Executivului american.

"Dacă va avea ocazia de a se duce la faţa locului, preşedintele nu va rata această oportunitate", a adăugat el.

Statele Unite au decis normalizarea relaţiilor diplomatice cu statul cubanez, a anuţat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. "Am luat această decizie pentru crearea de noi oportunităţi la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol în relaţia dintre Statele Unite şi Cuba", a declarat Obama, notând că istoria relaţiilor dintre cele două ţări este una "complicată".

Cuba va elibera un agent american care a efectuat misiuni de spionaj şi care era deţinut de aproape 20 de ani, a anunţat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de CNN.

"Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au apărat cu mândrie democraţia şi drepturile omului în Cuba. Avem o relaţie unică", a spus Obama.

Printre măsurile luate în vederea normalizării relaţiilor diplomatice, Obama a anunţat eliminarea restricţiilor de călătorie între cele două ţări, reluarea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasade, reluarea unor schimburi comerciale.

"Izolarea Cubei nu a funcţionat; este necesară o nouă abordare", a adăugat Obama, precizând că va solicita, ulterior, măsuri pentru normalizarea relaţiilor la nivel medical şi pentru eliminarea Cubei de pe lista ţărilor care susţin terorismul.

Preşedintele Statelor Unite i-a mulţumit Papei Francisc pentru rolul jucat în negocierile cu statul cubanez. Suveranul Pontif a trimis scrisori preşedinţilor celor două ţări, Barack Obama şi Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegaţiile celor două ţări.

La încheierea discursului, Obama a transmis poporului cubanez în limba spaniolă: "Todos somos americanos" "Toţi suntem americani".

Preşedintele Cubei, Raul Castro, a confirmat normalizarea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, precizând că problema embargoului american impus ţării sale urmează să fie rezolvată, relatează AFP.