Studiul National de Audienta a fost realizat sub egida Biroului Roman de Audit al Tirajelor (BRAT), prin Departamentul pentru Studii de Audienta (DSA), in decurs de doi ani. BRAT a lucrat cu doua companii de cercetare, IMAS si GfK. Daca adaugam ca toate costurile pentru punerea la punct a proiectului s-au ridicat la aproximativ 250.000 de dolari, putem spune ca lansarea SNA reprezinta evenimentul anului in presa scrisa din Romania. Costurile sunt suportate de membrii DSA, editori de presa in proportie de 80%, iar restul este acoperit de catre agentiile de publicitate. In Studiul National de Audienta sunt incluse 164 de titluri: 59 sunt cotidiene, 28 saptamanale, 7 bilunare si 70 publicatii lunare.
Capital a consemnat la timpul potrivit primele evenimente importante din cadrul acestui proiect: preselectia celor opt institute de cercetare (februarie 2001) si faza finala de licitatie (mai 2001), in urma careia IMAS si GfK au fost alese pentru realizarea propriu-zisa a acestui studiu. Atunci, BRAT a anuntat ca in toamna anului 2002 SNA va fi oficializat „in carne si oase”. Iar promisiunea BRAT a fost onorata, inca o dovada ca tot acest proiect a fost urmarit si dezvoltat conform calendarului. Cu toata seriozitatea. si acest fapt dovedeste credibilitatea studiului.
Dupa semnarea contractului cu IMAS si GfK, in primavara anului trecut, derularea SNA a cunoscut trei etape: lansarea, realizarea interviurilor pe teren si prelucrarea datelor. Prima etapa – lansarea SNA (august – octombrie 2001) – a fost realizata in exclusivitate de IMAS si a cuprins proiectarea esantionului reprezentativ la nivel urban (15.000 de persoane), extragerea efectiva a esantionului si stabilirea numarului de interviuri in fiecare oras. In cazul extragerii esantionului s-au folosit, in premiera, listele de la Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanelor. Initial, se mersese pe ideea folosirii listelor electorale, dar acestea nu erau actualizate fata de cele de la Politie si, mai mult, nu se putea extrage corect esantionul 14 – 64 ani. „Pentru fiecare oras in parte, afirma Arina Ureche, director de cercetare BRAT, s-a sortat lista de la aceasta directie in ordine alfabetica aleatoriu dupa numele strazii si in ordine alfabetica aleatoriu pentru numele de familie. Este un procedeu care iti permite parcurgerea listei in mod aleatoriu, incat esantionul sa fie bun.” Chestionarul a fost creat de BRAT, cu consultarea IMAS si GfK Romania. Acesta a cuprins intrebari legate de masurarea presei scrise si informatii care sa ajute media planneri. S-au intocmit de asemenea „fisele de teren” si manualele de instructiuni pentru operatori, in care se gaseau toate informatii necesare pentru efectuarea unui interviu corect. De asemenea, tot in aceasta etapa s-a realizat planificarea interviurilor in teren. Aceasta planificare a asigurat faptul ca se realizeaza un numar egal de interviuri in fiecare luna si in
fiecare oras in parte.

IMAS si GfK si-au impartit interviurile pe teren

A doua etapa – realizarea interviurilor pe teren – a debutat pe 22 octombrie 2001 si a fost realizat de catre IMAS si GfK. Esantionul de 15.000 de persoane a fost impartit aleatoriu, intre cele doua companii, in esantioane de cate 7.500 de persoane. Ambele institute au mers in fiecare oras. Acest lucru a permis ca in final sa se compare rezultatele celor doua companii. Rezultatele trebuiau sa se incadreze in marja de eroare, fapt care s-a confirmat, inca o dovada ca s-a lucrat corect. In aceasta etapa au lucrat aproximativ 400 de operatori. Fiecare operator a avut manualul sau propriu. „Se poate spune ca s-a creat o institutie SNA – spune Silviu Ispas, director general BRAT. S-a lucrat cu oameni instruiti. Nu a fost o poezie.” Pana pe 27 iulie, cand s-a incheiat colectarea datelor, in fiecare zi, de luni pana sambata, cu exceptia sarbatorilor legale, s-au realizat interviuri. O data cu operatiunea de colectare s-a efectuat si controlul datelor. Un control dublu, in sensul ca fiecare companie si-a facut controlul intern, dar si un control din partea BRAT. Pe masura ce interviurile erau realizate, acestea erau introduse continuu in baza de date.
Baza de date a fost gata in jur de 15 august. Din acest moment a inceput cea de-a treia etapa a SNA – prelucrarea datelor – etapa realizata de IMAS si GfK. Cele doua companii au livrat datele la DSA. Aici „s-au unit” bazele de date, moment esential al studiului, care a confirmat ca diferentele au fost minime. „Nu am avut niciodata diferente care sa depaseasca marja de eroare admisibila”, afirma Arina Ureche. Baza de date a fost trimisa in Germania, la firma Immediate Software, care a calculat respectivele probabilitati si a pus la dispozitie softul de exploatare. „Este un mecanizm gigantic de a transforma o bata de date bruta intr-o baza de date de probabilitati”, precizeaza Silviu Ispas. Baza de date cu probabilitati si softul s-au intors din Germania la BRAT si apoi a fost trimisa la IMAS, unde s-au calculat toti indicatorii de audienta.
Fiecare membru al DSA va primi, pe langa catalogul cu toate rezultatele, si explicatia metodologiei SNA si softul cu baza de date pentru publicatiile inscrise in studiu. Ramane sa fie anuntate conditiile in care vor avea acces la date tertii, adica membrii BRAT care nu sunt in DSA si alte persoane din afara BRAT.     

Elementele de credibilitate ale Studiului National de Audienta 2001 – 2002

· Modul de alegere a metodologiei; desemnarea a doi consultanti independenti, elvetienii Rene Schmutz, managing director la WEMF, si Harald Amschler, director tehnic la acelasi
institut.
· Coordonarea proiectului s-a facut de o comisie tehnica din cadrul BRAT, care a cuprins editori, agentii de publicitate si clienti publicitari.
· Prima selectare a companiilor de cercetare s-a facut sub anonimat si independent; ofertele au fost trimise si analizate sub anonimat de cei doi consultanti elvetieni, care au formulat recomandari; comisia BRAT a decis care sunt cele mai bune propuneri.
· A doua selectare a ofertelor, in urma careia au fost desemnate IMAS si GfK drept firmele care au realizat cercetarea, s-a facut tot prin ofertare directa in Elvetia; cele doua selectii s-au facut sub aspect strict tehnic.
· Modul de lucru: BRAT a lucrat cu doua companii de renume, IMAS si GfK;
· Controlul permanent prin care toti clientii, prin intermediul BRAT, l-au avut asupra desfasurarii studiului.

Metodologia SNA 2001 – 2002

Univers: populatia din centrele urbane cu mai mult de 50.000 de locuitori; 46 de orase plus Bucurestiul, persoane cu varsta cuprinsa intre 14 si 64 de ani.
Esantion reprezentativ: 15.000 de persoane, alocat proportional cu marimea orasului.
Supraesantionare la cererea clientilor locali: Arad, Deva, Suceava, Vaslui, Oradea.
Culegerea datelor: interviu domiciliar „fata in fata” in fiecare oras.
Perioada de realizare a interviurilor: 22 octombrie 2001 – 27 iulie 2002.
Marja de eroare (pentru esantionul reprezentativ): ą0,8.