Într-o declaraţie făcută presei, Tusk a precizat că a trimis vineri "o scrisoare tuturor liderilor partidelor naţionale reprezentate în PPE, propunându-le să respingă acordul ACTA în forma sa negociată de Comisia Europeană".

Donald Tusk consideră ACTA "o tentativă de a face respectate drepturile de autor, dar cu preţul libertăţii, care este prea ridicat".

Guvernul polonez a semnat acordul ACTA la 26 ianuarie, la Tokyo, la fel ca alte 21 de state din Uniunea Europeană.

Semnarea lui a scos în stradă zeci de mii de polonezi, care au protestat împotriva atingerii aduse libertăţii de exprimare pe Internet şi drepturilor utilizatorilor de Internet.

În urma protestelor, premierul Tusk a anunţat, la 3 februarie, că Polonia îngheaţă ratificarea acordului de către parlament. "Poziţia noastră cu privire la ACTA a fost negândită. Am greşit", a recunoscut el vineri.

Manifestaţiile din Polonia au fost urmate de proteste în toată Europa, unde mai multe guverne au anunţat ulterior că îngheaţă ratificarea acordului.

ACTA a fost negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Elveţia, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Maroc şi Mexic.
Sursa: Agerpres