„Am demonstrat din momentul în care am devenit membru NATO că pentru noi este important să ne implicăm şi dacă NATO va considera că o prezenţă mai consolidată şi o implicare mai intensă în lupta împotriva terorismului în Orientul Mijlociu sau în altă parte sunt importante, vom participa la această acţiune, decizie”, a afirmat şeful Executivului de la Bucureşti.

El a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul NATO, Jens Stoltenberg, cum vede recenta solicitare a preşedintelui SUA, Donald Trump, ca NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu, în contextul în care în România există provocări de securitate regionale.

Premierul Orban a mai spus că „NATO este fundamentală pentru România, iar angajamentul nostru la succesul său este solid”. Totodată, el a vorbit despre bugetul pentru Apărare alocat de ţara noastră. „Vom continua să alocăm 2% din PIB pentru Apărare, în concordanţă cu obiectivele Alianţei exprimate la Summitul din Ţara Galilor, în 2014. În acelaşi timp, România va continua să contribuie la misiunile şi iniţiativele NATO privind prezenţa aliată înaintată de pe flancul estic”, a spus Orban, citat de Agerpres.

Acesta a făcut de asemenea referire la misiunile militarilor români în Afganistan, Kosovo, Irak şi a vorbit despre securitatea din regiunea Mării Negre, care „continuă să se deterioreze”. El a mai spus că această temă a fost unul dintre subiectele dialogului său cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

„De asemenea, am discutat despre situaţia de securitate din Marea Neagră, care continuă să se deterioreze, în timp ce Rusia continuă să îşi consolideze postura militară. Am subliniat importanţa acordată de România consolidării rolului NATO în regiunea Mării Negre şi am convenit să colaborăm în acest sens, pentru consolidarea prezenţei aliate înaintate pe flancul estic în toate domeniile – terestru, aerian, maritim”, a mai spus şeful executivului.