Premierul elen, George Papandreou, exclude intrarea Greciei în incapacitate de plată şi restructurarea datoriilor, într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Pais.

„Nu avem nevoie de anunţarea incapacităţii de plată şi de restructurarea datoriilor. Am optat să nu recurgem la aceste măsuri. Am ales să rambursăm împrumuturile cerute”, a afirmat Papandreou.

El a adăugat că guvernul nu va ajunge în situaţia în care să-i fie imposibil să ceară populaţiei „să strângă şi mai mult cureaua” pentru a convinge pieţele că finanţele publice sunt sub control.

Guvernele Uniunii Europene (UE) înceacă să recâştige încrederea investitorilor după luni de turbulenţe care au determinat creşterea substanţială a costurilor împrumuturilor în mai multe state din zona euro. În aceste condiţii, statele Uniunii au elaborat un mecanism financiar de 110 miliarde de euro pentru susţinerea Greciei şi un fond european de 750 de miliarde de euro pentru evitarea acutizării crizei datoriilor.

Papandreou consideră că guvernele UE au reacţionat cu întârziere pentru a preveni extinderea problemelor Greciei în alte state din zona euro. „UE a avut nevoie de timp pentru a realiza că atacurile speculative asupra Greciei sunt doar un prim pas înainte de atacarea altor ţări şi chiar ameninţarea stabilităţii zonei euro”, a spus el.

Grecia a implementat măsuri de austeritate severe pentru a stabiliza finanţele, ceea ce a provocat proteste violente ale populaţiei. La adoptarea unor măsuri de austeritate au recurs şi Spania şi Portugalia, state penalizate de pieţele financiare din cauza deficitelor bugetare ridicate.

„Situaţia Spaniei şi Portugaliei nu este prea rea, însă ele au căzut victime isteriei”, a menţionat Papandreou. Premierul elen a subliniat că programele de austeritate vor limita creşterea economică în Grecia şi a cerut Uniunii să asigure măsuri de stimulare.

„Trebuie să creăm condiţiile necesare pentru dezvoltare şi, însă o dată, UE poate ajuta, fie prin continuarea proiectelor de infrastructură, fie prin crearea unui mediu propice investiţiilor în UE, dar în special în sudul Europei şi în Europa de Est”, a explicat oficialul.

SURSA: Mediafax