"Intenţia noastră era aceea de a afla de câţi atomi este nevoie care să creeze o umbră şi am dovedit că pentru aceasta este suficient un singur atom" – a declarat profesorul Dave Kielpinski de la Centrul pentru dinamica cuantică din cadrul acestei universităţi.
"Am atins limitele superioare ale microscopiei – nu poţi vedea mai mult de un atom, folosind lumina vizibilă" – a precizat el. Principalul aparat care a făcut posibilă această performanţă este un microscop cu o înaltă putere de rezoluţie, care poate accentua foarte tare umbra astfel încât să poată fi vizibilă. Cu ajutorul acestui microscop, atomul a fost "îngheţat", iar umbra lui a fost "întunecată".
A ţine atomul în stare de nemişcare atâta timp cât să faci o fotografie nu este – deşi pare un lucru demn de admirat – o tehnologie nouă. Este vorba de izolarea acestei particule în spaţiu cu ajutorul unor forţe electrice. Echipa de cercetători "a făcut prizonieri" ionii monoatomici ai elementului iterbium şi i-a expus unei frecvenţe luminoase, iar, datorită acestei lumini, umbra atomului a fost proiectată pe un detector, fapt care a permis fotografierea umbrei atomului cu ajutorul unei camere digitale de luat vederi.
Un rol deosebit în acest experiment l-a avut, însă, precizia. Dacă am fi schimbat frecvenţa, imaginea nu ar mai fi putut fi surprinsă" – a explicat Kielpinski.
Sursa: Rador