‘O să încerc să vă prezint împreună cu domnul ministru Chiţoiu, să vedeţi cum arată datele pe anul 2013 şi care sunt perspectivele pentru 2014. Până la urmă am trecut cu bine peste o altă perioadă dificilă, nu s-a pus niciun moment problema să nu avem resurse pentru pensii, salarii, funcţionarea instituţiilor publice. Aţi văzut că se întâmplă şi la case mai mari, se închid şi guverne mai bogate decât noi. Sigur, nu s-a pus niciun moment problema şi nu se pune în continuare şi, de asemenea, nici nu am mărit taxe, cu toate jeluielile pe la televizor ale tuturor duduilor PDL, a rezultat că nu am mărit nicio taxă şi că, cu aceleaşi taxe, am reuşit să folosim mai bine banii, să asigurăm funcţionarea atât a aparatului administrativ, cât şi plata pensiilor’, a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că preţul la energia electrică a scăzut în această perioadă, cu accizele ‘doar Ministerul de Finanţe e trist’, iar oamenii pot constata că leul faţă de euro este mai puternic decât în urmă cu un an.

‘Până la urmă au ieşit şi calculele cu investiţiile străine. Cu toate că unii spuneau că noi, USL, am speriat investitorii în 2012, în acel an au fost investiţii străine cu 20% mai mari decât în 2011, faimosul an cu care se laudă toată lumea. Am crescut salariul minim, avem în sfârşit fatidica cifră de 5.000.150 de persoane cu contract de muncă care plătesc contribuţii sociale şi ăsta e un lucru important. Deblocarea tuturor programelor europene – sper şi îmi doresc ca săptămâna viitoare să avem şi ultima veste bună în acest sens şi vreau să anunţ că tot săptămâna viitoare, împreună cu domnul ministru Teodorovici, voi merge în Parlament să informăm atât grupurile noastre parlamentare ale USL, cât şi cele din Opoziţie referitor la Acordul de parteneriat pentru 2014 -2020. Suntem într-o fază avansată, important este să facem pentru prima dată o pregătire şi o informare serioasă a tuturor forţelor politice şi a opiniei publice, să evităm necazurile din perioada 2007-2013, să fim cu adevărat bine pregătiţi, să nu mai avem sincope în perioada următoare’, a menţionat Ponta.

Şeful Executivului a transmis, totodată, băncilor să finanţeze mediul privat.

‘Exporturile au crescut, cum ne spunea domnul ministru Vosganian de mult timp şi nu-l credeam, la fel producţia industrială, ne-am împrumutat cu cele mai mici dobânzi după 1989. Poate-poate reuşim să convingem băncile comerciale private să dea mai mult credit. Guvernul nu se împrumută de la băncile noastre comerciale, ci de pe pieţele internaţionale, tocmai ca să lăsăm băncile din România să acorde mai mult credit firmelor private’, a adăugat premierul Victor Ponta.

Sursa: Agerpres