Întâmplarea a avut loc în 1894, la Passau (Germania). Istorici germani au găsit un articol în Donauzeitung-Danube din luna ianuarie a acelui an. În articol se spune că un băieţel a căzut în apele îngheţate ale râului Inn şi a fost salvat de un băiat de aproximativ aceeaşi vârstă, un anume Johann Kuhberger, care a ajuns apoi preot, conform Agerpres.
Numele băiatului salvat nu este menţionat, însă istoricii spun că şansele sunt mari să fi fost Adolf Hitler. Fuhrerul le spunea adesea generalilor că se juca pe malul râului Inn când era mic, dar nu a pomenit niciodată public un astfel de episod.
Anna Elisabeth Rosmus, scriitoare germană din Passau, este convinsă că băieţelul era Hitler. "La Passau, toţi ştiu această întâmplare. Unii spun chiar că n-a învăţat niciodată să înoate şi că purta ochelari…În 1894, când se juca cu nişte copii…, Adolf a căzut în apă. Curentul era puternic şi apa, îngheţată…Din fericire pentru micul Adolf, fiul proprietarului casei în care locuia l-a scos la timp, salvându-i astfel viaţa", spune ea.

Un post de radio va consacra în curând o emisiune acestui episod, urmând să ofere mai multe date.