Psihiatrul Gabriel Diaconu a dat vineri asigurări, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că serul de la AstraZeneca este sigur. Acesta a adăugat la fel ca şi celelalte vaccinuri puse pe piaţă. Medicul face referire la tăvălugul de informaţii rostogolit în presă şi spune că retragerea vaccinului a fost o măsură de precauţie luată de mai multe ţări.

Avertismentul transmis de Gabriel Diaconu

Doctorul a postat un lung mesaj în care a încercat să explice ce s-a întâmplat de fapt cu vaccinul AstraZeneca. Redăm integral mesajul postat pe Facebook:

„Potoliţi-vă cu isteria vaccinală,

Sau cum, într-un stat slab, un prost aruncă o piatră în apă şi o sută de deştepţi se chinuie să o scoată.

Fapt: în mai multe ţări s-a declanşat mecanismul de farmaco-vigilenţă după ce, în privinţa vaccinului AZ/Oxford, a fost raportat un eveniment advers sever.
Fapt: încă se investighează, NU există o concluzie de cauzalitate, adică dacă decesul a fost “din cauza” vaccinului.

Fapt: decizia de a opri vaccinarea cu un anumit lot este o procedură normală de farmacovigilenţă. Când se opreşte, evident unii vor fi făcut deja o doză din acel lot. Lor trebuie să le explici cele de mai sus, şi să le oferi alternative.

Alternativele sunt:

a) faci rapelul cu un alt lot

b) faci rapel cu un alt vaccin ( lucru încă în cercetare). La AZ omoloage sunt vaccinurile Sputnik & Sinovac.

c) te re-înrolezi, la o perioadă de 1-3 luni, şi te imunizezi cu un alt vaccin

d) indiferent de a-c, intri în monitorizare a stării de sănătate cu privire la acel eveniment advers sever raportat (SAE), aici o coagulogramă, o ecografie a vaselor, şi o hemoleucogramă obişnuită.

Observaţii:

Evenimente cum sunt trombozele, fără factori de risc documentaţi anterior, se întâmplă în populaţia generală. Ca şi parezele de nerv facial. Ca şi mielitele transverse. Se întâmplă rar, sau foarte rar. Dar se întâmplă. Uneori oamenii fac tromboză după ce tocmai au băut apă, au mers la baie sau au râs la un banc bun. Ceea ce nu vrea să spună că de la asta li s-a tras, sau că ar trebui să interzicem bancurile.

Regimul de supraveghere al vaccinării este foarte strict. Toate ţările care au sistat vaccinarea cu AZ au agenţii regulatoare puternice, şi funcţionale.

România are o fantomă, care în perioada asta a lipsit cu desăvârşire din ecuaţia campaniei de vaccinare. Şi asta trebuie rapid remediat.

Până una alta NIMENI dintre cei care au făcut deja prima doză de vaccin AZ, chiar şi din loturile identificate, NU se află la niciun risc. Nici cât priveşte doza făcută, nici cât priveşte rapelul.

Pe de altă parte persoana are dreptul să fie informată şi să judece, cu medicul de familie, funcţie şi de alţi factori de risc (boli cardiovasculare, istoric de tromboze, fumat, obezitate, diabet, hipertensiune/ altfel spus sindrom metabolic) dacă vor face rapelul, şi în ce condiţii (protecţie cu antiagregant plachetar, adică aspirină, ori ba)

Cât priveşte delirul mediatic, vă aduc aminte de

– delirul de acum un an la efectul ibuprofenului în COVID. In cele din urmă infirmat

– delirul cu privire la faptul că de la vaccinul Pfizer ramai paralizat. În cele din urmă infirmat

– delirul cu privire la lipsa de eficacitate a vaccinurilor. La fel, infirmat.

Bâlbâiala de comunicare a autorităţilor este inacceptabilă. S-au pripit, au spus prostii pe toată linia, începând cu premier, ministru al sănătăţii şi terminând cu coordonatorul CNCAV.

Firesc, loturile cu pricina rămân la depozit. Firesc, aşteptăm decizia EMA, regulatorul european. Firesc, campania de imunizare trebuie să continue. Suntem intr-o cursă contra cronometru cu COVID.

Dacă ar trebui să îmi vaccinez mama, şi nu as avea decât vaccin AZ, pe datele survenite publicului în ultimele zile, aş vaccina-o cu AZ. Cu supraveghere, dar aş face-o. Pentru că ştiu ce poate face COVID organismului”, a scris Gabriel Diaconu pe Facebook.

AstraZeneca reduce estimările privind livrările de vaccin

Estimările companiei AstraZeneca privind livrările de vaccin către Uniunea Europeană au fost din nou reduse cu 25% față de promisiunile făcute în luna februarie. Conform contractului încheiat cu UE, compania farmaceutică ar fi trebuit să livreze 90 de milioane de doze în perioada ianuarie-martie 2021.

Grupul farmaceutic AstraZeneca şi-a revizuit, la 30 de milioane, estimările privind numărul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an, adică o treime dintre obligaţiile sale contractuale şi o reducere de 25% faţă de promisiunile pe care le-a făcut luna trecută, arată un document consultat de Reuters, după cum transmite Agerpres.