Credincioșii prăznuiesc anual, pe 1 august, Scoaterea Sfintei Cruci. Tot la aceeași dată începe și Postul Adormirii Maicii Domnului, pe care mulți român îl țin anual.

Sărbătoarea care are loc azi a fost, de fapt, o dorință comună a ortodocșilor greci și ruși.

Prima dată când s-a scos Sfânta Cruce în procesiune a fost în urmă cu sute de ani, la Constantinopol. Atunci Sfânta Cruce era scoasă din Palatul Imperial și dusă până la Catedrala Sofia.

Tot în acea perioadă, aveau loc mai multe procesiuni care aveau ca scop ferirea creștinilor de diferite boli și suferințe. Procesiunile aveau loc în perioada 1 – 15 august.

În prezent, pe data de 1 august începe și Postul Adormirii Maicii Domnului. Se spune că acest post îi pregătește pe cei credincioși pentru Schimbarea la Față, care are loc la data de 6 august, și pentru Adormirea Maicii Domnului, care care loc la data de 15 august.

Tradiții pentru Adormirea Maicii Domnului 2023

Credincioșii trebuie să respecte câteva tradiții și obiceiuri pentru Adormirea Maicii Domnului, dar și înainte, în perioada de post. Astfel, pe lângă restricțiile care au legătură cu mâncarea, credincioșii nu ar trebui să se certe sau să poarte dușmănie.

Tradițiile spun că oamenii nu ar trebui să poftească la mâncare de dulce, precizând că este mult mai păcat să poftești decât să guști.

De asemenea, credincioșii nu au voie să consume produse care au provenit de la animale, aici intrând carnea, ouăle și produsele lactate.

Ei nu au voie nici să păcătuiască cu vorba sau cu fapta. Tradiția mai spune că ei nu trebuie să se lase pradă tentațiilor și, de asemenea, nu ar trebui să fie prea lăudăroși.

Femeile care sunt însărcinate ar trebui ca în această perioadă să se roage pentru o sarcină ușoară și pentru a avea sufletul mântuit.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai reprezintă un moment în care natura se pregătește pentru schimbarea sezonului, pentru venirea toamnei.

Există o tradiție care îi vizează pe cei care nu sunt credincioși. Această tradiție spune că cei care nu țin sărbătoarea vor sfârși uscați precum florile care se vor ofili toamna.

Tot acum nu se spală rufele, iar femeile care fac acest lucru se vor confrunta cu păduchi și ploșnițe.