Consiliul de supraveghere al Porsche SE va discuta, la 23 iulie, oferta Qatarului de preluare a unei participaţii la grup, respingând planul propus de Volkswagen pentru fuziunea celor doi producători auto, au declarat surse apropiate situaţiei.

Cele două facţiuni rivale carte controlează Porsche SE vor discuta posibilitatea de a renunţa, pentru prima oară, la controlul complet asupra grupului, în vederea reducerii datoriilor, potrivit publicaţiei germane Bild, citată de Mediafax.

Preşedintele Volkswagen, Ferdinand Piech, care împreună cu fratele său deţine o participaţie minoritară de control la Porsche SE, va susţine un plan care prevede ca VW să cumpere 49,9% din producătorul de maşini sport Porsche AG.

VW ar intenţiona totodată să obţină dreptul de a prelua şi restul de 50,1% din acţiunile Porsche AG, a precizat publicaţia germană.

Porsche ar putea scăpa de majoritatea datoriilor

Porsche SE vrea să se folosească de o majorarte de capital, precum şi de vânzarea participaţiei către emiratul Qatar pentru a reduce datoriile nete care au depăşit zece miliarde de euro, au declarat alte două surse, citate de Mediafax.

Astfel, Qatarul şi cele două familii care controlează Porsche vor majora capitalul cu circa cinci miliarde de euro, iar emiratul va primi în schimb acţiuni cu drept de vot, precum şi titluri preferenţiale la grup.

Planul prevede şi ca emiratul să preia opţiuni de achiziţie a 20% din acţiunile cu drept de vot VW, au mai spus sursele.

Întreaga tranzacţie ar aduce Porsche circa zece miliarde de euro şi ar reduce datoriile nete la un nivel controlabil.

În prezent, Porsche deţine aproape 51% din acţiunile VW, cel mai mare producător auto din Europa.

SURSA: Mediafax