El a afirmat că "salvatorul Oltchim", Dan Diaconescu, nu are banii necesari şi "îi are în spate pe democrat-liberali, care intenţionează să-şi acopere astfel furturile".
Întrebat dacă se va relua privatizarea Oltchim anul viitor, premierul a răspuns afirmativ.
"Da. Nu poate să rămână statul acţionar, a fost acţionar în aceşti 20 de ani şi uitaţi-vă la ce s-a ajuns. În mod clar, e nevoie de un partener strategic puternic", a subliniat premierul.
Potrivit acestuia, a existat o mare companie rusă care şi-a exprimat intenţia de a participa la privatizarea Oltchim, dar care s-a retras în ultimul moment, "când a văzut circul politic al lui Dan Diaconescu".
Ponta a arătat că este vorba despre compania TISE, care ar putea să participe din nou la o licitaţie pentru combinat.
"A existat o mare companie din Rusia – TISE. Aceasta s-a retras în ultimul moment, avem scrisoarea. Probabil, nedorind să intre în acest joc politic declanşat de dl Diaconescu. În scrisoare ne-au spus foarte clar că în acest moment nu mai vrea să participe, dar rămâne interesată. E una dintre marile companii ale lumii şi care vrea să asigure funcţionalitatea Oltchim. (…) Avem acordul cu OMV de vânzare a Arpechim către viitorul acţionar al Oltchim, dar şi acolo e vorba de foarte mulţi bani. Deci e vorba de o operaţiune foarte serioasă", a precizat Victor Ponta.
Şeful Executivului a dat asigurări că Guvernul va controla situaţia de la combinat şi va lua măsurile necesare atât pentru repornirea acestuia, cât şi pentru salvarea locurilor de muncă şi relansarea acestuia.
El a anunţat în context că se va întâlni cu ministrul Economiei în cursul zilei de luni pentru a discuta situaţia de la Oltchim.
UPDATE: Victor Ponta: "Ministrul Economiei trebuie să prezinte momentul în care a fost selectat consultantul pentru Oltchim"
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, trebuie să prezinte foarte clar momentul în care a fost selectat consultantul pentru privatizarea combinatului Oltchim, a declarat premierul Victor Ponta, adăugând că se va întâlni cu acesta în cursul zilei de luni.

"Mă întâlnesc din nou astăzi cu ministrul Economiei. Domnia sa trebuie să prezinte foarte clar modul în care a fost selectat consultantul. Dacă nu mă înşel, consultantul a fost selectat chiar înainte de învestirea Guvernului pe care îl conduc şi modul în care consultantul, din nou dacă informaţiile mele sunt corecte – Price Waterhouse Cooper – cum a stabilit exact procedurile", a spus Ponta.

Potrivit premierului, important este un singur aspect, care a devenit de altfel şi o decizie aprobată în Guvern – nu s-a dorit luarea unor decizii în acest domeniu pe criteriu politic, ci pe criterii economice şi pe cele stabilite de consultant.

"De-abia atunci domnul Diaconescu sau domnul Videanu, cei doi corifei ai acestei situaţii de la Oltchim, ar fi putut să se plângă că Guvernul nu vrea. (…) Faptul că se dovedeşte ceea ce de altfel am avertizat de ceva timp, că totul este doar o încercare a acoperi fraudele comise în ultimii ani cu sprijinul guvernului PDL şi că domnul Diaconescu a intrat în această operaţiune de ascundere a fraudelor – e real. Şi atunci, după ce se epuizează cât mai rapid toate procedurile prin care constatăm că aşa-zidul câştigător nu a avut nici banii, nici intenţia de a deveni acţionar şi de a activa în calitate de proprietar majoritar la Oltchim, împreună cu Ministerul Economiei, în şedinţă de Guvern, vom aproba măsurile pentru viitor în aşa fel încât combinatul să intre într-o procedură specială prin care să salvăm locurile de muncă, să repornim activitatea şi într-adevăr în cel mai scurt timp să găsim un investitor serios", a precizat şeful Executivului.
Sursa: Agerpres