Poluarea cu plastic, mult mai periculoasă decât se credea. Efectele ar putea fi ireversibile

Matthew MacLeod, autorul principal al studiului, spune că poluarea cu plastic ”pătrunde în mediu peste tot”, subliniind că acest lucru se poate întâmpla și în țări care beneficiază de o structură bună pentru gestionarea deşeurilor.

Coautoarea studiului, Mine Tekman din cadrul Institutului Alfred Wegener din Germania, spune că reciclarea are încă multe limitări. Aceasta a mai spus că că producţia de ”plastic virgin” ar trebui să fie plafonată, iar exportul deşeurilor interzis, cu excepţia cazului în care destinaţia are facilităţi mai adecvate pentru reciclare decât ţara de provenienţă a deşeurilor.

Plasticul poluează lanțul alimentar

Studiul mai arată că Malaezia şi Filipine sunt doar două dintre țările ale căror guverne au restituit încărcături de deșeuri expediate din Canada și Coreea de Sud.

Mai mult decât atât, până la 46 de milioane de tone metrice de plastic sunt deversate pe uscat sau în ape în fiecare an. Din păcate numărul acesta s-a putea dubla până la jumătatea deceniului, agravând problema descompunerii, atunci când deşeurile din plastic se dezintegrează în particule minuscule care poluează lanţul alimentar.

Sursă foto: Dreamstime