„Unda de poluare se propaga pe raza județelor Suceava și Neamț. Nivelul crescut al debitului râului Bistrița asigură diluția. Au fost anunțați reprezentanții Hidroelectrica pentru a prelua o parte și în Izvorul Muntelui”, spun reprezentanții Apele Române.

S-a dat alerta la Apele Române şi Ministerul Mediului. Tanczos Barna a convocat CMSU

Poluarea a fost observată pe râul Bistrița, sâmbătă seara, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluarii cu ape de mină. Pentru alimentarea cu apă a localităților din aval nu se utilizează surse de apă de suprafață, spun cei de la Apele Române. Astfel, apa din sistemul centralizat este sigură.

„În urma efectuării buletinelor de analiză, se constată faptul ca apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic impurificate în special cu metale, constatându-se depășiri mari la indicatori față de limitele prevăzute în HG 352/2005.

Concentrațiile mari de metale determinate în apele de mină, cât și debitul mare al evacuării au condus la poluarea râului Bistrița, calitatea apei râului degradându-se de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluența de apele de mină.

Calitatea apei râului Bistrița se menține în clasa a V-a și la 1,5 Km în aval de sursa de poluare, clasă dată de indicatorul fier. La aproximativ 5 Km aval de sursa de poluare, calitatea râului Bistrița se îmbunătățește, din buletinul de analize rezultând că acesta are clasa a IV-a de calitate, deoarece concentrațiile de metale analizate au scăzut”, arată Apele Române.

Duminică, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), ca urmare a poluării de pe râul Bistriţa.

Poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere

„În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

Reprezentanții SGA Suceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 km în aval. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”, este mesajul venit de la Ministerul Mediului.

Experții Apelor Române au informat că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

Nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației, iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei, a precizat Ministerul Mediului.