Conform modificărilor legislative prevăzute de Legea nr. 192/2019, poliţiștii este îndreptăţit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, scrie adevarul.ro.

„Prin atac armat se înţelege atacul săvârşit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”, a declarat comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

În cazul unui control corporal, polițistul are dreptul de a cere persoanei în cauză să adopte o poziţie inofensivă, ce permite realizarea efectivă şi în siguranţă a acestui control. Prin poziţie inofensivă se înţelege:

  • ţinerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
  • depărtarea picioarelor;
  • adoptarea poziţiei şezut;
  • adoptarea poziţiei culcat;
  • altă poziţie a corpului, care previne săvârşirea unei acţiuni violente îndreptate împotriva poliţistului şi respectă demnitatea umană.

Solicitarea trebuie să fie una adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și nu trebuie să depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei. Este interzisă solicitarea adoptării poziţiei şezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilităţi şi copiilor.