Germania s-a confruntat cu violenţe în trecut între naţionalişti turci şi militanţi kurzi, iar acum oficialii se tem că tensiunile din societatea turcă după tentativa de lovitură de stat de luna trecută s-ar putea extinde şi pe teritoriul ţării lor. 

Sute de mii de demonstranţi din comunitatea turcă din Germania au manifestat duminica trecută în oraşul Koln pentru a-şi arăta sprijinul faţă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-un marş care a amplificat tensiunile dintre Ankara şi Berlin. 

"Persoanele cu origini turce care locuiesc aici trebuie să se supună legilor şi obiceiurilor noastre", a declarat duminică, pentru Funke Media Group, Volker Kauder, aliat al cancelarului Angela Merkel. "Prin urmare, urmăresc cu îngrijorare încercările guvernului turc şi ale partidului de guvernământ AKP de a influenţa persoanele cu origine turce care locuiesc în Germania", a adăugat el. 

Bernd Riexinger, co-lider al Partidului Stângii (radical), a atras de asemenea atenţia în legătură cu tensiunile tot mai mari în rândul populaţiei turce din Germania. "Susţinătorii lui Erdogan exercită deja destulă presiune asupra disidenţilor din Germania. Acest lucru trebuie să înceteze. Nu trebuie să existe ameninţări printre noi", a spus el. 

Conform Agerpres, în Germania locuiesc aproximativ trei milioane de persoane de origine turcă. La ultimele alegerile naţionale din Turcia, 60% dintre ei au votat pentru partidul aflat la guvernare, AKP, conform organizaţiei Comunităţile Turce din Germania.