Poliția Română a lansat miercuri un avertisment public cu privire la importanța protejării datelor cu caracter personal.

O simplă copie de carte de identitate, ajunsă în mâinile răuvoitorilor, poate crea unei persoane mari probleme, atât de ordin material, dar și de imagine, avertizează instituția.

Câștiguri ilicite pe rețelele de socializare

Mai ales în contextul unei lumi aflată într-un continuu proces de digitalizare, falsurile informatice sunt tot mai dese și pot crea pagube din ce în ce mai însemnate.

Inclusiv rețelele sociale pot fi folosite de infractori pentru a-l păgubi pe cel ale cărui date personale le dețin ilicit, arată polițiștii.

”Cu o simplă copie de pe cartea de identitate se pot provoca daune materiale, dar și de imagine.

Colegii noștri din Pitești au efectuat, astăzi, 7 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane bănuite de fals informatic.

Patru bărbați ar fi creat conturi pe o platformă on-line, folosind datele de identitate a 15 persoane, în numele cărora au realizat activități de jocuri de noroc, obținând, astfel, câștiguri ilicite.”, a scris Poliția Română, pe pagina oficială de Facebook.

”Fiți atenți cui transmiteți datele personale!”

”Ulterior, victimele au fost înștiințate că în cursul anului 2016 au obținut câștiguri din jocuri de noroc, pentru care trebuie să plătească impozit.

Cei 4 bărbați vor fi conduși la audieri.

Protejarea datelor cu caracter personal este extrem de importantă. Fiți atenți cui transmiteți datele personale sau copiile de pe cărțile de identitate!”, trag polițiștii semnalul de alarmă.

Activitatea Poliţiei Române constituie serviciu public specializat şi se realizează în interesul persoanei, al comunităţii, precum şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, arată instituția.

În condițiile avansului fulminant al lumii digitale, Poliția Română își adaptează acțiunile pentru a preveni și combate inclusiv infracțiunile informatice.

Cetățenii trebuie să știe însă cum se pot feri singuri, pentru a nu avea de suferit de pe urma acestora.