“Suntem în Vinerea Mare, și așa cum bine știți, peste 14.000 de polițiști acționează zilnic, în această perioadă, în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală și Ministerul Apărării Naționale. Pentru că astăzi, în spațiul public, au apărut mai multe știri false, aș vrea să clarific câteva aspecte:

• Polițiștii nu au normă de amenzi.

• Permanent, colegii mei sunt instruiți să respecte drepturile și libertățile cetățenilor, să analizeze obiectiv, fiecare caz în parte și să aplice măsurile legale, doar atunci când situația o impune.

• Misiunea noastră este siguranța cetățeanului, iar prevenirea criminalității rămâne prima noastră opțiune.

• Astăzi, colegii din cadrul I.P.J. Iași au emis către mass-media un comunicat de presă, cu privire la situația unei persoane sancționate de către polițiștii I.P.J. Iași și de către polițiștii locali.

• Persoana în cauză a fost depistată, în mod repetat, în spațiul public, fără a avea un motiv justificat.

• Referitor la știrea apărută tot astăzi, pe un site din Constanța, cu privire la sancționarea unei persoane de peste 65 de ani, pentru faptul că a depășit cu câteva minute perioada de deplasare, prevăzută prin ordonanțele militare, precizăm că în urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că aceasta este o știre falsă.

Știrea a fost reluată parțial de pe un alt site, unde apăruse la data de 3 aprilie. Știrea de astăzi a apărut fără a se preciza punctul de vedere al I.P.J. Constanța.

Recomandăm tuturor cetățenilor să se informeze doar din surse oficiale și reamintim că legislația din România sancționează comunicarea de informații false.

• Știu că sancțiunile pot părea mari, însă, vreau să fac o precizare.

Scopul polițiștilor din aceste zile, nu este, așa cum am mai spus, aceea de a sancționa, ci de a fi alături de oameni, în special pentru a limita răspândirea noului Coronavirus.

Așadar, aceste măsuri generale de prevenire a răspândirii COVID-19 trebuie respectate de toată lumea.

Ca să avem o imagine clară asupra realității, s-a făcut o verificare punctuală la nivelul Poliției Române, pe ultimele 24 de ore. Astfel, din totalul de aproape 7000 de sancțiuni contravenționale aplicate pentru nerespectarea restricțiilor de circulație prevăzute de ordonanțele militare, doar aproximativ 50 au fost aplicate persoanelor de peste 65 de ani.

• Vă asigurăm că, în aceste zile vom fi la datorie, pentru a ne asigura că fiecare dintre dumneavoastră veți petrece aceste sărbători în siguranță.

Vă rugăm să stați acasă, să respectați prevederile ordonanțelor militare și să aveți grijă de cei dragi”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.