Poliția Militară va avea noi atribuții! În proiectul legislativ sunt cuprinse şi reglementate activităţi importante din sarcina poliţiştilor militari pe timpul executării misiunilor în cadrul NATO.

De asemenea, inițiativa legislativă stipulează care vor fi raporturile dintre Poliția Militară și populația civilă, pe timp de pace sau în situaţie de normalitate.

Poliția Militară va avea noi atribuții! Persoanele vizate

Ministerul Apărării anunţă că a fost lansat în dezbatere publică proiectul Legii Poliţiei Militare.

„Pentru prima oară de la înfiinţarea, în 1990, a primelor structuri de poliţie militară, specialiştii acestei arme vor avea o lege care să le stabilească foarte clar misiunile”, precizează MApN, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Conform sursei citate, „acţiunile poliţiştilor militari nu se vor extinde asupra populaţiei civile pe timp de pace sau în situaţie de normalitate, conform proiectului legislativ aflat în dezbatere publică”.

Vizate vor fi doar personalul Ministerului Apărării Naţionale şi alte persoane care se vor afla pe teritoriul unui obiectiv militar sau în zone militare restricţionate.

Stările de alertă și de urgență

Numai la solicitarea autorităţilor, pe perioada stărilor de urgenţă şi alertă, specialiştii vor putea sprijini structurile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, arată sursa citată.

MApN precizează că în proiectul legislativ sunt cuprinse şi reglementate activităţi importante din sarcina poliţiştilor militari pe timpul executării misiunilor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, în scopul obţinerii unui nivel de interoperabilitate cât mai ridicat în cadrul NATO.

„În ceea ce priveşte modul de acţiune pe teritoriul naţional, activitatea poliţiştilor militari pe domeniul public va fi, în continuare, limitată la executarea unor misiuni de pază a unităţilor militare sau la însoţirea unor coloane cu tehnică militară ale militarilor români sau străini care participă la activităţi comune pe teritoriul României”, subliniază MApN.

Proiectul legii este postat pe pagina de internet a Ministerului Apărării Naţionale.