"Trebuie să scoatem România din viteza zero, unde a fost ţinută un an, şi să o ducem în viteza a cincea. Să atragem de la CE 5,2 miliarde euro din fondurile aferente Politicii de Coeziune, Politicii Agricole Comune şi Politicii de Pescuit este obiectivul pe care vrem să îl atingem în acest an', a afirmat Rovana Plumb. 

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul delegat Rovana Plumb şi comisarul european Corina Creţu au participat la o întâlnire de lucru pentru găsirea unor soluţii viabile şi cât mai rapide de a debloca mecanismele şi de a accelera atragerea fondurilor europene, în contextul în care România înregistrează acum o rată de absorbţie zero a fondurilor politicii de coeziune 2014 – 2020. 

Desemnarea autorităţilor implicate în gestionarea fondurilor europene 2014 – 2020, lansarea cât mai rapidă a cererilor de proiecte pentru aceste programe şi închiderea programelor operaţionale aferente perioadei 2007 – 2013 au fost principalele teme de discuţie în cadrul întâlnirii dintre comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi ministrul-delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. 

"La nivelul Comisiei Europene, ne declarăm întreaga disponibilitate de a sprijini România pentru a îndeplini obiectivele prioritare ale momentului: desemnarea autorităţilor, îndeplinirea condiţionalităţilor restante, deblocarea lansărilor de apeluri, debirocratizarea şi simplificarea procesului", a declarat Corina Creţu. 

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, se va afla în România de miercuri până vineri pentru a vorbi cu autorităţile române şi societatea civilă despre Cartea Albă privind viitorul Europei.

AGERPRES