Cea mai nouă versiune a playerului Flash de la Adobe, Flash 10.1, va echipa majoritatea telefoanelor inteligente, până în 2010,  mai puţin terminalul iPhone al celor de la Apple, conform companiei americane.

Adobe Flash (cunoscut anterior ca Macromedia Flash – Adobe Systems a preluat Macromedia, în anul 2005, pentru 3,4 miliarde de dolari) este un standard multimedia care se găseşte pe 98% dintre PC-urile din întreaga lume.

Flash este din anul 1996 cea mai populară metodă de a adăuga animaţii în paginile web. Flash este utilizat pentru a crea animaţii, reclame şi diferite elemente pentru site-uri şi, de asemenea, este folosit pentru a integra conţinut video în paginile web. Flash reprezintă tehnologia cheie care stă la baza unor site-uri precum YouTube şi Google Video.

Adobe Systems a obţinut sprijinul unor companii mari din industria IT precum Google, Motorola, Nvidia, Palm, RIM şi Qualcomm pentru a integra noul player Flash în telefonele inteligente.

Până în prezent, multe telefoane inteligente foloseau o versiune „light” a playerului Flash, din cauza puterii de procesare limitată a dispozitivelor.

iPhone nu acceptă Flash

Flash Lite este instalat, în prezent, pe aproape 40% dintre cele mai noi telefoane mobile şi va fi oferit în continuare pe telefoanele mai puţin performante, potrivit oficialilor Adobe. Playerul Flash 10.1 va fi disponibil pentru majoritatea telefoanelor performante până în 2010, mai puţin iPhone care a decis să nu folosească această tehnologie.

Flash 10.1, pentru Windows Mobile, Palm webOS şi sistemele de operare pentru desktopuri Windows, Macintosh şi Linux, va fi lansat până la sfârşitul acestui an. O versiune beta pentru Google Android şi Symbian va fi gata la începutul anului viitor.

SURSA: CNET