Peste şase milioane de euro s-au inves­tit în ultimul an pentru deschide­rea băncilor de celule stem. Piaţa a ajuns la 12 milioane de euro, fiind împărţită între şase jucători, după recenta intrare în România a Stem Care Danemarca.

Succesul numeroaselor transplanturi cu celule stem a făcut ca mai multe forme de leucemie să fie scoase, anul trecut, în Spania, de pe lista bolilor letale. Statul iberic suportă costurile prelevării celulelor stem de mai bine de cinci ani. „În România, statul a încercat să suporte cheltuielile prin donaţii în urmă cu doi ani, când erau bani, dar nu exista entuziasm. Azi e invers“, explică George Bratu, director general al clinicii Life Renaissance din Bucureşti. Clinica sa a încheiat în acest an de criză un acord cu o bancă, astfel încât serviciul de recoltare a celulelor stem să poată fi achitat în şase până la 12 rate. Plata în rate e acceptată, de altfel, la majoritatea clinicilor din ţară. „Clienţii au multiple posibilităţi de plată, inclusiv discounturi şi variante de creditare“, spune şi Andreia Valter, director general al clinicii Stem Health Unirea. Până acum, în România nu s-a apelat la sângele recoltat. „Au fost două încercări de a folosi proba, dar din păcate nu a existat compatibilitate. Zilele acestea ne pregătim pentru o nouă încercare“, spune Sergiu Hagado, director general al Core Blood Center. Lider al pieţei locale de profil, Core Blood Center a fost prima companie care a deschis o bancă de celule stem în ţară, la Cluj Napoca. În prezent, şi-a adăugat o a doua unitate, în Bucureşti, ajungând astfel la peste 10.000 de probe, adică peste 90% din totalul recoltărilor. Dacă în prima jumătate a lui 2008 peste 4.000 de copii au beneficiat de prelevarea sângelui placentar şi ombilical, la finele lunii iulie numărul a ajuns la 12.000 şi are şanse să crească dacă estimările celor implicaţi se adeveresc: încă 850 de recoltări la Stem Health Unirea, 2.100 la Stem Sure, şi 300 la compania Life Renaissance. „Cred că în următorii cinci ani se va ajunge la o medie de 10.000 de recoltări pe an“, declară dr. Andreia Valter, directorul Stem Health Unirea. Clinicile din domeniul biotehnologiei rămân deocamdată neafectate de criza financiară. „Nu putem vorbi până în acest moment de o eventuală criză. Pentru naşterile din acest an decizia a fost luată în mare parte în 2008“, spune Marius Calomfirescu, directorul general al clinicii Biogenis. El afirmă că a înregistrat chiar o creştere semnificativă în acest trimestru.

169-34130-15_altapozastemsure_30.jpgÎn procesul de prelevare a celulelor stem se poate întâmpla să fie recoltate şi mostre mici de sânge, sub 20 ml, care nu puteau fi procesate până acum de băncile de celule stem din sud-estul Europei. „Stem Sure poate procesa până la jumătate din această cantitate, iar acest lucru este o noutate în România“, explică Dr. Bogdan Ivănescu, preşedintele clinicii. În mod normal, rezultatele preliminarii sunt anunţate în maximum două săptămâni, iar rezultatul final este transmis părinţilor în 1-3 luni. Există însă şi excepţii. „Probele sunt transportate în câteva ore la banca noastră din Danemarca şi la o săptămână de la recoltare oferim rezultatul final al procesării“, spune Dr. Ivănes­cu. În România, se nasc anual 214.000 de copii şi doar maximum 2% primesc o şansă în plus, fiind beneficiarii unui cont în banca de celule stem.

169-34131-15_bogdanivanescu_30_rp.jpgPutem procesa probe până la 11 ml. de sânge, iar acest lucru este o noutate în România.
Bogdan Ivănescu, preşedinte Stem Sure

12.000 de recoltări au avut loc până în prezent. Numărul ar putea creşte cu încă 1.000-2.000 de recoltări până la finalul anului, potrivit estim­ărilor jucătorilor

169-34132-capital_15.jpg