„Nu există cărbune curat, iar cărbunele nu ar trebui să mai aibă loc într-un plan raţional de refacere (economică)”, le-a spus Guterres studenţilor la conferinţa organizată online.

„Este foarte îngrijorător faptul că încă sunt proiectate şi finanţate noi centrale energetice pe cărbune, chiar dacă energiile regenerabile oferă de trei ori mai multe locuri de muncă şi sunt în prezent mai ieftine decât cărbunele în majoritatea ţărilor”, a mai susţinut şeful ONU.

China este unul dintre cei mai mari consumatori

China este unul dintre cei mai mari consumatori de cărbune ai planetei şi încă deschide noi mine de cărbune şi termocentrale bazate pe acest combustibil fosil, chiar dacă depune eforturi şi pentru a-şi dezvolta partea de energie verde.

Autorităţile chineze au stabilit un cuantum maxim pentru 2020 al energiei obţinute din arderea cărbunilor, cuantum ce permite deschiderea unor noi termocentrale cu capacitatea totală de 60 gigawaţi. În acelaşi timp, Beijingul a luat decizia de a închide termocentralele mai vechi şi mai puţin eficiente.

Organizaţiile pentru protecţia mediului au solicitat guvernelor să folosească stimulii economici post-coronavirus pentru a promova energia verde şi un nivel cât mai redus al poluării cu CO2, însă un studiu recent a arătat că ţările G20 au alocat cel puţin 151 miliarde de dolari pentru a susţine sectoare economice puternic dependente de combustibilii fosili.

Ce spune consilierul special în Ministerul Mediului din China

Xie Zhenhua, consilier special în cadrul Ministerului Mediului din China şi fostul reprezentant al şef al acestui minister în chestiuni legate de climă, şi-a luat angajamentul în cadrul evenimentului de joi că Beijingul va avea „contribuţii noi şi generoase” la guvernarea climatică globală şi la refacerea economică mondială pe baze verzi.

El a precizat că Beijingul şi-a atins deja angajamentele legate de energie şi de dioxidul de carbon pe anul 2020 şi că va transforma criza legată de coronavirus într-o oportunitate de a face progrese în domeniul limitării poluării prin energii regenerabile.

Pe măsură ce obiectivele fixate în cadrul Acordului pentru climă de la Paris par să fie din ce în ce mai greu de atins, modelul de reconstrucţie economică al Chinei va avea un „impact major” asupra limitării creşterii mediei temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius, conform lui Guterres.

„Preluând pe umerii săi mantia de lider, China poate contribui la protejarea tuturor oamenilor care îşi împart această planetă”, a mai spus secretarul general al ONU.