"City a prezentat un program de redresare financiară, dar este insuficient şi lucrează la îmbunătăţirea sau finalizarea unui program de redresare care să răspundă cerinţelor ASF şi obiectivelor de redresare financiară. Asupra condiţiilor în care noi am instituit redresarea pe bază de plan, evident că nu avem aceeaşi înţelegere, dar tocmai asta este problema noastră, raportul de audit pe care l-a prezentat City. Au mai fost şi alţii care au prezentat rapoarte de audit înainte, care au fost mai puţin credibile. Orice plan de redresare ajunge la recapitalizare. Până la urmă, este vorba de rata lichidităţii şi rata solvabilităţii. Când te uiţi la o redresare, aceşti doi indicatori sunt subunitari şi ei trebuie să ajungă unitari", a explicat Negriţoiu.

Potrivit acestuia, îmbunătăţirea indicatorilor menţionaţi se poate realiza prin două căi. Prima este aceea de reconsiderare a portofoliul de asigurări şi a riscului asumat prin acest portofoliu, iar a doua prin reasigurări, injecţii de capital sau majorare de capital.

Şeful ASF nu a menţionat care este necesarul de capitalizare la City Insurance, pentru că suma este contestată de companie. "Ea este determinată pe baza reclasificărilor pe care le-a făcut controlul ASF şi aşteptăm să fie revăzute de încă un auditor", a mai spus Negriţoiu.

El a confirmat faptul că societatea a depăşit termenul pentru stabilirea auditorului financiar, având în vedere că trebuia să finalizeze această etapă în 20 de zile de la data comunicării deciziei ASF de deschidere a procedurii de redresare financiară, respectiv 18 aprilie 2016.

"Da, au depăşit termenul, aşa este. Au depăşit termenul şi City cred că este conştientă că nu poate să-l întindă mai mult. Trebuie să prezinte măsurile şi să întreprindă nişte măsuri. Dacă nu, noi o să rediscutăm situaţia şi vedem care sunt măsurile următoare", a mai spus preşedintele ASF.

Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, în 18 aprilie, în urma unei analize diagnostic de supraveghere şi a unui raport de control inopinat care au scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului societăţii.

Câteva zile mai târziu, compania a contestat decizia ASF, susţinând că aceasta este nelegală şi netemeinică.

SURSA: Agerpres