7 motive pentru care planta de tomate se ofilește. Ce poți face pentru a o trata

1. Udarea prea slabă

Roșiile sunt plante care au nevoie de apă. Deși prosperă în lunile de vară, când temperaturile tind să crească, roșiile au nevoie de o aprovizionare constantă cu apă pentru a se dezvolta. Cam de două ori pe săptămână, dar depinde și de sol și de climă.

Există mai multe motive pentru care programul de udare poate fi insuficient, cum ar fi vremea mai caldă și mai uscată decât în mod normal. Un alt motiv ar putea fi acela că ați mutat planta într-un mediu nou sau într-un nou tip de sol, care necesită mai multă udare.

Vă puteți da seama dacă ofilirea este cauzată de o udare slabă uitându-vă la starea frunzelor; dacă sunt uscate, este posibil ca planta să nu primească suficientă apă. Prea multă apă poate cauza probleme, așa că este important să găsiți echilibrul corect. O modalitate de a verifica dacă planta este pregătită pentru mai multă apă este să verificați solul la câțiva cm sub pământ.

2. Udarea excesivă

Plantele de roșii udate prea mult vor avea frunze mai groase, care nu sunt uscate. De asemenea, solul va arăta umed și saturat de apă, chiar și la câteva zile după udare, indicând că există prea multă umiditate în sol.

Udarea excesivă este o problemă, deoarece influențează creșterea ciupercilor și a larvelor, ducând la deteriorarea rădăcinilor, frunzelor și tulpinilor plantei. De asemenea, putregaiul rădăcinilor poate ucide planta, în timp. Dacă nu există o cauză clară, reduceți udarea. Așteptați să udați planta de roșii până când ați verificat solul și ați constatat că primii cm de sus sunt uscați. Apoi, aveți grijă să nu saturați planta cu apă.

Este mai bine să udați mai des, permițând solului să se usuce între udări, decât să turnați întreaga cantitate peste plantă dintr-o dată și să lăsați rădăcinile să stea în pământ umed.

3. Boli

Una dintre provocările plantelor de tomate este aceea că sunt susceptibile la mai multe tipuri de boli: fungice, virale și bacteriene. Wilt Virus (TSWV) este unul dintre cele mai frecvente tipuri de boală și apare sub formă de pete violete sau maronii pe frunze sau ofilind complet planta.

Apoi există ofilirea bacteriană, care poate face ca frunzele să se îngălbenească și să se ofilească. În cele din urmă, bolile fungice acționează rapid, provocând ofilirea și moartea plantei. Din păcate, niciuna dintre aceste boli nu este tratabilă. În schimb, puteți planta soiuri rezistente și să faceți rotația culturilor, astfel încât solul să fie în continuare valorificat.

Când plantați din nou roșii, distanțați plantele una de cealaltă, astfel încât să existe o circulație adecvată a aerului și un risc mai mic ca acestea să se infecteze între ele.

4. Deteriorarea rădăcinii

roșii grădină
SURSA FOTO: Dreamstime

Dacă ai udat plantele în mod corespunzător, dar tot nu arată bine, ar putea suferi deteriorări ale rădăcinilor. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când o plantă a fost transferată dintr-un loc în altul, cum ar fi din recipientul original al ghiveciului în grădină.

Când scoateți planta din solul original, este posibil să rupeți accidental unele dintre rădăcini și să lăsați rădăcinile secundare. Astfel, planta se poate ofili în primele zile, pe măsură ce se adaptează la noua normalitate. Vestea bună este că plantele dezvoltă tot timpul rădăcini noi, fără intervenția noastră.

Dacă planta și-a pierdut rădăcinile secundare, va lucra pentru a le reface imediat. Trebuie doar să-i acordați timp să acționeze. Asigurați-vă că solul este hrănit corespunzător cu nutrienți și apă, apoi lăsați planta să se apuce de treabă.

5. Existența unor nuci în apropiere

Dacă nu știați, nucii negri produc o substanță chimică toxică, numită juglone. Deși este inofensivă pentru oameni, provoacă daune semnificative culturilor de solanacee, cum ar fi roșiile, vinetele și ardeii. Îngălbenirea, frunzele ofilite și încetinirea creșterii vor ucide plantele de roșii.

Plantele de tomate nu trebuie să fie cultivate sub un nuc pentru a nu fi afectate! Efectele juglonei nu pot fi tratate, așa că orice plantă deteriorată va trebui îndepărtată și distrusă.

6. Stresul termic și solar

Factorii de mediu pot pune stres asupra unei plante, forțând-o să se protejeze. Căldura extremă poate face ca o plantă de tomate să se ofilească și să-și învârtească frunzele, pentru a reduce suprafața vizibilă și a minimaliza pierderea umidității. De asemenea, prea mult soare o va stresa.

Ambele afecțiuni pot fi destul de comune în perioada de vârf a verii, dar pe termen scurt. Dacă a apărut deja stresul termic sau solar, nu trebuie decât să aveți grijă în mod regulat de plantă, prin udare si fertilizare.

7. Tăierea în exces

Tăierea este o parte importantă a îngrijirii plantelor de tomate. Tăierea unora dintre ramurile mai tinere ajută la direcționarea energiei plantei către fructele în creștere. Dar trebuie să obțineți echilibrul corect.

Tăierea în exces poate provoca stres plantei, făcând ca frunzele să se ofilească și să se încurce. Dacă observați că planta se ofilește în zilele după o sesiune de tăiere, aceasta poate fi cauza, potrivit TomsGuide.