În toată țara, mai sunt doar 250 de hectare de hamei, o suprafață de peste zece ori mai mică decât cea pe care o cultivam în trecut. În România, cele mai mari plantaţii de hamei mai sunt doar lângă Sighişoara, pe 160 de hectare.

“Am cultivat soiuri noi aduse din Germania şi încercam să ne adaptăm condiţiilor, să aducem soiuri căutate şi chiar să ameliorăm unele soiuri.”, a declarat Horia Hanțiu.

Pentru că în zona clima este prielnică, hameiul se dezvolta bine şi într-un an, de pe întreaga suprafaţă, se obţin o sută de tone. Producţia este vândută toată fabricilor de bere.

Plantaţii de hamei sunt şi în Alba. Pentru că în ţara plantaţiile de hamei sunt puţine, fermierii nu duc lipsă de clienţi.

”Întreaga cantitate este contractată şi merge către fabricile de bere din ţară. Cultura de hamei este foarte rentabilă dacă obţii peste 100 de kg conuri uscate la hectar.”, a menționat Efrim Brad, citat de ProTv.ro.

Pentru că nu producem suficient hamei, fabricile de bere sunt nevoite să aducă din import. Înfiinţarea unei plantaţii de hamei costă 6000 de euro pentru un hectar.