Procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie, Francois Molins a anunțat vineri că în Franța va începe o anchetă judiciară cu privire la gestionarea crizei COVID-19.

Ancheta îl vizează pe fostul premier Edouard Philippe şi pe foști miniştri ai sănătăţii Olivier Veran şi Agnes Buzyn, informează AFP, citată de agerpres.

Decizia survine după ce 90 de plângeri au fost primite de Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), competentă pentru judecarea membrilor guvernului pentru exercitarea funcţiei lor, iar 53 dintre ele au fost examinate şi 9 au fost admise.

Următoarea mișcare este ca Molins să sesizeze comisia de instrucţie a CJR care va efectua investigaţiile.

Ce prevăd plângerile

Cele 9 plângeri reţinute au fost reunite pentru a sesiza comisia de instrucţie într-un singur cap de acuzare, „abţinere de la combaterea unei calamităţi”, împotriva lui Philippe, Buzyn şi Veran, potrivit comunicatului procurorului general.

Agnes Buzyn a ocupat funcţia de ministru al sănătăţii până la mijlocul lui februarie, înainte de a candida pentru primăria Parisului. Edouard Philippe şi Olivier Veran făceau parte din guvernul care a demisionat vineri dimineaţa.

În ceea ce privește plângerile de la CJR, acestea au început să fie depuse la câteva zile după impunerea măsurilor de izolare, la mijlocul lui martie. Acestea au fost înaintate atât de particulari, cât și de medici, asociaţii sau deţinuţi.

Plângerile denunţau fapte precum „punerea în pericol a vieţii altei persoane”, „omucidere involuntară”, „refuzul de a acorda ajutor unei persoane în pericol” sau abţinerea de a lua din timp măsuri pentru stăvilirea pandemiei.