Cercetătorii au observat o pată solară uriașă în „regiunea activă” a Soarelui, folosind tehnologia și o procedură cunoscută sub numele de Heliosismologie. Aceasta este una dintre cele mai masive pete solare observate din ultimii 5 ani. O serie de erupții solare – explozii mari de radiații electromagnetice care se desprind de la suprafața soarelui și se lansează în spațiu – au fost detectate „pocnind” în jurul petei. Din fericire, toate sunt erupții de clasă C, care se încadrează în cel mai slab dintre cele trei niveluri de erupții solare pe care le urmăresc sateliții guvernamentali.

Totul, de la conexiunea la internet la rețelele mobile, poate fi distrus într-o clipă

Dacă această pată solară va exploda, aproape în mod sigur va genera o furtună solară severă, care ar putea dăuna atât sateliților spațiali, cât și tehnologiei de pe Pământ. Totul, de la conexiunea la internet la rețelele mobile, poate fi distrus într-o clipă, potrivit Mashable.

Ce sunt, de fapt, petele solare

Petele solare sunt regiuni mari și întunecate de câmpuri magnetice puternice. Acestea se formează pe suprafața Soarelui. Aceste regiuni, care de obicei măsoară cât o planetă, apar mai întunecate deoarece sunt mai reci decât mediul înconjurător. Prezența petelor solare și a erupțiilor solare este legată de ciclul de 11 ani de activitate a Soarelui, care trece de la o perioadă de densitate mare la una mică, la fiecare deceniu. Se preconizează că următorul maxim solar va avea loc în 2025, iar în zilele de activitate maximă a soarelui vor apărea până la 115 pete solare pe suprafața acestuia.

Unde ar putea exploda pata solară

Deocamdată, spun experții, nu trebuie să ne facem griji în legătură cu direcția unei explozii a petei solare. Cu siguranță va erupe, dar nu în direcția Pământului. Nimeni nu poate prezice, însă, caracterul Soarelui. NASA a desfășurat un „observator solar și heliosferic” pentru a urmări totul.

Ce se va întâmpla dacă o pată solară va exploda spre Pământ

Dacă o furtună solară „G5” lovește Pământul, va deteriora sateliții, va distruge tehnologiile fără fir și va devasta rețelele mobile și serviciile de internet.