NASA încearcă astăzi să trimită spre Lună misiunea Artemis 1, după lansarea anulată de luni. Echipele Centrului Spațial Kennedy se pregătesc, sâmbătă, pentru o a doua încercare de lansare a a misiunii Artemis 1 spre Lună, în speranța că au remediat problemele tehnice care au împiedicat prima lansare.

Uriașa rachetă propulsoare Space Launch System (SLS), care măsoară aproape 100 de metri lungime, urmează să se desprindă de rampă de la Cape Canaveral, Florida, dând startul ambițiosului program Artemis al NASA, menționează presa internațională.

Programată luni după-amiază, prima tentativă a fost anulată după un cumul de probleme tehnice.

De ce a fost amânată lansarea rachetei programată de NASA

De atunci și până în prezent, testele au indicat că tehnicienii au reușit să repare o conductă de combustibil care prezenta scurgeri, potrivit celor declarate de Jeremy Parsons, un director adjunct de program al centrului spațial.

Alte două probleme care au contribuit la anularea lansării de luni – un senzor de temperatură defect al motorului și unele fisuri în spuma protectoare – au fost rezolvate, spre satisfacția NASA, a indicat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis. Chiar dacă problemele tehnice relevate luni au fost remediate, vremea este un factor suplimentar care scapă de sub controlul NASA. Cele mai recente prognoze anunțau o probabilitate de 70% pentru condiții favorabile în intervalul de lansare de două ore de sâmbătă.

Numărătoarea inversă ar urma să ajungă la 0 la ora 21:17, ora României (ora 14:17, ora locală).

Scopul misiunii Artemis 1

Misiunea Artemis 1 are ca scop propulsarea, cu ajutorul rachetei Space Launch System, a capsulei Orion, fără echipaj uman, în jurul Lunii, pentru a verifica dacă propulsorul şi capsula aferentă sunt sigure, în vederea unor zboruri viitoare cu echipaje de astronauți.

Zborul-test ar urma să dureze șase săptămâni în jurul Lunii și înapoi, marcând prima misiune a programului Artemis al agenției spațiale americane, acesta fiind succesorul programului Apollo. Lansarea zborului Artemis 1 va costa NASA aproximativ 4,1 miliarde de dolari. Potrivit inspectorului general al NASA, întregul program lunar Artemis este estimat la circa 93 de miliarde de dolari până 2025. Racheta de ultimă generație a NASA este destinată să zboare cu o viteză de peste 39.000 de kilometri pe oră, la o temperatură de peste 2.700 de grade Celsius, la întoarcerea de pe orbita lunară.

Momentul ar urma să fie transmis în direct de agenția spațială americană pe canalul său de YouTube.