Deloitte România anticipează o creştere a TVA, cel mai probabil la 22%, ca o soluţie rapidă la constrângerile bugetare, deşi optimă ar fi menţinerea cotelor actuale ale impozitelor şi taxei pe valoarea adăugată.

„De cota unică nu se mai atinge nimeni, pentru că este o redută câştigată la nivel naţional. (…) Creşterea TVA te acoperă o perioadă de probleme, dar are şi efecte perverse. În opinia mea, cred că se va merge pe (creşterea – n.r.) TVA”, a declarat, miercuri, preşedintele Deloitte România, George Mucibabici. Întrebat la cel nivel crede că va fi majorată taxa pe valoarea adăugată, Pieter Wessel, Tax Partner în cadrul Deloitte, a răspuns: „Pariez pe 22%”.

O soluţie rapidă, nu rezolvă problemele structurale

Wessel a arătat că, din punct de vedere al bugetului şi al poziţiei competiţionale, această măsură ar avea cele mai mici efecte negative, deoarece creşterea TVA nu implică şi creşterea costurilor de producţie.

Pe de altă parte, Wessel apreciază că o majorare a TVA nu ar ajuta economia, deoarece preţurile ar fi mai mari.În acelaşi timp, el consideră că, în comparaţie cu alte taxe, TVA este o taxă de încredere. „Pot înţelege, dacă ai cu adevărat probleme, să creşti TVA”, a continuat Wessel.

Preşedintele Deloitte şi-a arătat însă îngrijorarea, spunând că se merge în continuare pe acelaşi trend, pe găsirea de soluţii rapide, în loc de rezolvarea problemelor structurale.

Oficialităţile au vorbit déjà despre o majorare a TVA

Preşedintele Traian Băsescu a admis, la începutul lunii, într-o discuţie cu uşile închise cu investitorii străini, că TVA ar putea fi majorată din 2010, el declarând, potrivit unor surse participante la întâlnire, că preferă creşterea TVA majorării cotei unice de impozitare.

„Indiferent de presiunile FMI, cota unică rămâne de neatins”, a afirmat preşedintele, potrivit unui participant la discuţii. Şeful statului ar fi spus că este vorba de o majorare de câteva procente.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, ulterior, că bugetul pe 2010 nu are în vedere majorarea TVA, dar că o astfel de măsură va putea fi aplicată pe parcursul anului viitor, dacă economia nu se îndreaptă.

SURSA: Mediafax