Societatea europeana de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC) a re-evaluat in sens negativ estimarile cu privire la cheltuielile IT in general si cele pentru soft si servicii informatice in particular, ale sectorului public din Romania, informeaza un comunicat remis redactiei.

 

Pierre Audoin Consultants (PAC) vede sectorul public trecand de la pozitia de locomotiva a cresterii pietei IT, la aceea de frana in dezvoltarea industriei de soft si servicii informatice din Romania, ca urmare a instabilitatii politice si a lipsei puterii de decizie la nivel guvernamental.

 

In cadrul studiului Software and IT Services Industry (SITSI®) Romania, PAC evalueaza in fiecare an situatia pietelor de soft si servicii informatice in contextul cheltuielilor IT din 21 de tari, inclusiv sase din Europa Centrala si de Est (Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia si Slovacia).

 

Potrivit previziunilor realizate de PAC in anii 2005 si 2006, Romania ar fi avut potentialul de a creste cu rate mult superioare celor din celelalte tari din regiune (cu exceptia Rusiei).

 

In urma re-evaluarilor realizate de consultantii, ultima versiune a studiului SITSI este mult mai rezervata cu privire la cresterile investitiilor IT din sectorul public si, implicit, la nivel national. In ultimii doi ani, foarte putine proiecte importante au fost lansate in zona tehnologiei informatiei in Romania.

 

In Romania, aproximativ o treime din piata IT depinde de proiectele din sectorul de administratie (centrala si locala) iar indeciziile politice impacteaza serios performantele si sansele de dezvoltare ale companiilor de profil, se mai arata in studiul SITSI.

 

In 2004, PAC  prevedea pentru anul 2007 aproape 110 milioane euro ca servicii de proiect IT (“project services” = consultanta, integrare, dezvoltare software, training) in sectorul public in Romania, Astazi, PAC prognozeaza aceste servicii la maxim 75 milioane euro, dupa cresteri anuale la jumatate fata de cele previzionate cu 3 ani in urma. Aceleasi servicii in Ungaria se ridica la 114 milioane de euro (la o populatie de doar 10 milioane de locuitori), in Cehia la 156 milioane de euro (la 10 milioane de locuitori), iar in Polonia la 208 milioane (la 38 milioane).

 

Pentru a acoperi partial lipsa de proiecte cu valoare adaugata care ar avea efecte in functionarea institutiilor statului si in gestionarea fondurilor si bugetelor, sectorul public din Romania lanseaza in fiecare an licitatii de achizitii de echipamente de baza (mici servere, PC, imprimante, copiatoare, software de baza). Cu toate acestea, totalul cheltuielilor IT (hardware, software si servicii informatice) de-abia vor depasi in 500 milioane euro in 2007 in administratia publica locala si centrala.

 

Fenomenul cel mai intalnit astazi de catre companiile IT care doresc sa-si ofere produsele si serviciile informatice catre institutii ale statului este ca, initial, exista un interes destul de mare cu privire la proiecte care sa aiba ca finalitate sisteme informatice complexe, insa pe masura ce trebuie trecut de la stadiul de idee la coordonatele unui proiect si realizarea unui caiet de sarcini profesionist, reprezentantii potentialului beneficiar din administratia publica isi pierd din entuziasm si asteapta decizii politice, refuzand practic luarea unor decizii cu privire la finantare si alegerea prestatorului.

 

Partial din cauza “vanatorii de vrajitoare” din lupta anti-coruptie, dar mai ales din lipsa de curaj si putere de decizie, multe proiecte aflate in faza avansata de conceptie sunt stopate si risca sa ramana astfel pana dupa alegerile din 2008.

 

Potrivit lui Eugen Schwab, director General al filialei pentru Europa Centrala si de Est a Pierre Audoin Consultants, aceasta poate insemna pana la 100 milioane de euro mai putin ca venituri in 2006-2008, iar pentru Romania poate reprezenta un pas pe loc echivalent cu doi pasi inapoi in contextual politic, social si economic european.

 

Pierre Audoin Consultants (PAC) este prima societate europeana de consultanta in strategie pentru companiile din industria de soft si servicii informatice. PAC a fost fondata in 1976 la Paris si in prezent acopera 20 piete europene si Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, Bucuresti, Londra si New York.

 

Biroul din Bucuresti a fost deschis in martie 1999 si se concentreaza pe principalele piete central si est europene – Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria.

 

Sursa: Capital