Guvernul Orban va pica înainte de Sărbători, după ce PNL va veni cu asumarea parlamentară pe alegerea primarilor în două tururi.

Cel puțin așa a afirmat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, într-o emisiune televizată.

Moțiunea ar trece sigur

”Deputații noștri vor fi prezenți săptămâna viitoare în țară. Nu vor fi plecați, pentru că noi ne așteptăm ca PNL să vină cu asumarea pe alegeri în două tururi”, a spus Dan Tudorache, în direct la Antena 3.

Întrebat dacă atunci va fi depusă moțiune de cenzură, a precizat: ”Atunci depunem moțiune de cenzură și va trece cu siguranță”.

Ulterior, întrebat dacă este posibil ca Guvernul Orban să pice înainte de Crăciun, Dan Tudorache a răspuns astfel: ”Avem informații de genul acesta. Avem informații că vor veni cu asumarea pentru alegerile în două tururi”.

Jocuri politice

Atât premierul Ludovic Orban, cât și preșdintele Klaus Iohannis, au declarat în mai multe rânduri că principalul lor obiectiv, în momentul de față, este declanșarea de alegeri parlamentare anticipate, care să aibă loc o dată cu alegerile locale de la primăvară.

Ludovic Orban este acuzat că prin multiplele asumări de răspundere în Parlament încearcă să își saboteze propriul guvern, pentru a atinge obiectivele trasate de președintele Iohannis. Mai mult decât atât, Orban a declarat chiar că nu exclude posibilitatea să își depună mandatul de premier, dacă executivul pe care îl conduce nu va fi demis de Parlament prin moțiune de cenzură.

PSD nu renunță

De cealaltă parte, senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat că demiterea guvernului Orban nu echivalează neapărat cu alegerile anticipate. Conform Constituției, Președintele trebuie să mai vină cu două nominalizări de Premier, iar alegeri anticipate se organizează abia atunci când și aceste vor fi respinse de Parlament.

Dar PSD este gata să își asume guvernarea, a declarat Șerban Nicolae. Social-democrații nu au vrut să cedeze puterea executivă și ar dori să formeze un nou cabinet PSD, care să reia proiectele întrerupte de dărâmarea guvernului Dăncilă.