Vanzarile mondiale ale echipamentelor high-tech vor cunoaste in continuare o crestere puternica in acest an, in ciuda ritmului lent de crestere a economiei, se arata intr-un studiu publicat astazi de institutul GfK si Consumer Electronics Association.

Dupa 2 ani de crestere de doua cifre, piata produselor high-tech (electronice, IT, telefonie mobila si camere foto), va avea anul acesta o crestere de 9,4% si va ajunge la o cifra de 678 de miliarde de dolari, urmand ca in 2009 sa inregistreze o crestere de doar 6,2%, si sa atinga astfel nivelul de 710 miliarde de dolari.

Cresterea vine in special din Brazilia, Rusia, India si China, in timp ce pietele mature precum America de Nord si Europa de Vest sunt in usoara scadere.

In Asia si Africa, telefonul mobil ramane cel mai bine vandut produs, in special in tari precum China si India: 1,2 miliarde de unitati vor fi vandute in acest an (in crestere cu 36,3%).

Telefonul mobil este urmat de televizorul cu ecran plat, ale carui vanzari pe piata asiatica se afla in crestere cu 32,4%, la un pret mediu de 637 de euro.

De asemenea, vin puternic din spate echipamente precum camere foto digitale, mp3 playere, sisteme GPS, ale caror vanzari inregistreaza vanzari din ce in ce mai mari.

Sursa: L’Expansion