TENDINTE Preturile modelelor disponibile in Romania pot depasi 100.000 de euro. La moda sunt cele rectangulare

Vanzarile de piscine cresc anual cu 10-15% si nu este de mirare. Dezvoltatorii imobiliari doteaza cu ele nu doar vilele somptuoase, ci si cartierele noi de case si spatiile dintre blocuri.




O data cu cresterea numarului cumparatorilor si a numarului de piscine vandute, s-a diversificat si oferta, existand piscine care deservesc mai multe case aflate in ansambluri rezidentiale sau chiar situate intre blocurile noi, dar si piscine unicat, amplasate langa vile de milioane de dolari, aflate pe domenii de mii de hectare. Asa se face ca pot beneficia de romantismul si racoarea unei piscine atat proprietarii de vile scumpe, cat si proprietarii de apartamente medii, cu preturi de pana in 100.000 euro. Conditia este ca investitorul care construieste ansamblul de locuinte sa aiba prevazuta aceasta facilitate.


si gusturile clientilor se schimba, de la an la an, spun distribuitorii si constructorii de piscine. Astfel, in Bucuresti, in urma cu zece ani, erau la moda piscinele cu forme rotunjite, cea mai ceruta fiind cea asemanatoare unui bob de fasole (modelul Ibiza), sustin specialistii firmei Kasta. Astazi, acest model ocupa doar 12% din totalul vanzarilor, cele mai multe piscine realizandu-se in forme rectangulare (dreptunghiulare sau patrate), cu un total de 44% din piata. Ca suprafete, cele mai solicitate sunt piscinele mici, intre 30 si 50 mp (circa 40% din total), iar ca materiale de constructie, cele mai multe sunt din beton, urmate fiind de cele din panouri metalice, apoi de cele din material plastic.


In ceea ce priveste pretul, acesta depinde foarte mult de dotarile si accesoriile piscinei. La aceeasi suprafata si acelasi invelis al piscinei, costurile pot fi de zece ori mai mari, daca sunt folosite echipamente si accesorii de lux. “O piscina ovala, cu latimea de trei metri, lungimea de 5,7 metri si adancimea de 1,2 metri, cu tot cu chit de filtrare, costa 2.100 de euro. Insa e usor de stabilit o valoare minima, dar foarte greu o limita maxima. De exemplu, un singur reflector subacvatic simplu costa 100 de euro, in timp ce un reflector subacvatic cu schimbare automata de culoare costa 1.000 de euro”, declara Roxana Nistor, reprezentant vanzari al firmei Ditco din Cluj Napoca. Aceasta firma are in catalog si oferte de piscine placate cu aur sau inox, la 1.000-2.000 de euro/mp.


Diferenta cea mai mare de pret o dau sistemele de incalzire, iluminare si alte tipuri de echipamente care sporesc confortul si estetica piscinei.
“Putem oferi piscine care se incadreaza in pretul de 5.000 euro, dar si piscine care ajung la 100.000 euro sau mai mult. Suntem flexibili la solicitarile clientilor si avem parteneriate cu alte firme pentru a realiza proiecte complexe. si pentru a va da un exemplu, mentionam ca in SUA exista piscine in valoare de 1.500.000 de dolari”, afirma Cristina Grigorescu, presedinte al Kasta Metal.
Astfel, firmele din Romania sunt dispuse sa implineasca si cele mai extravangante dorinte ale clientilor. si acest lucru se intampla si datorita concurentei in domeniu. Daca in urma cu zece ani erau pe piata doar doua companii de profil, astazi cumparatorii pot alege intre ofertele a circa 50 de firme. “Valoarea estimata a pietei piscinelor este de noua-zece milioane de euro. Aceasta estimare are un grad mare de aproximatie, din cauza ca in sectorul constructiilor exista o cota importanta de munca si lucrari la negru”, declara Cristina Grigorescu, manager al Kasta.


Piscinele sunt pe “val” si cumparatorii le achizitioneaza in functie de buget, cu sau fara reflectoare subacvatice, sisteme de incalzit, sisteme de bule sau de inot contracurent. Obligatorii sunt doar sistemele de filtrare a apei si substantele de tratare a apei, in rest, alegerea este a fiecaruia.

Echipamente si accesorii pentru piscine

Instalatii de filtrare a apei


• Reflectoare de 50W, 100W si 300W, simple, colorate si cu schimbare automata a culorii


• Scari, balustrade si dusuri din inox


• Aspiratoare automate


• Sonorizare subacvatica


• Instalatii de inot contracurent si hidromasaj


• Sisteme de dozare a substantelor de tratare a apei


• Sisteme de incalzire: schimbatoare de caldura, incalzitoare electrice, panouri solare


• Dezumidificatoare pentru piscinele interioare


• Acoperitoare de iarna si de vara


• Jocuri de apa


• Tobogane si trambuline


• Sisteme de placare a bazinului din sticla, inox sau aur.