AeRO, platforma lansată luna trecută de Bursa de Valori Bucureşti, ar urma să ajungă la o capitalizare bursieră de 700-800 milioane dolari după ce aproximativ 300-350 firme de pe Rasdaq se vor fi mutat pe sistemul alternativ de tranzacţionare. Cifrele au fost oferite astăzi de către Adi Lupşan, vicepreşedinte al BVB în cadrul Formului Pieţei de Capital organizat de publicaţia Wall-Street. Suma se adaugă capitalizării de 35,23 miliarde dolari adusă de cele 83 de companii listate pe piaţa principală.

În opinia oficialului Bursei, de la această valoare există portenţial de apreciere dacă ne gândim că Bursa de la Varşovia are o capitalizare de 166 miliarde dolari pentru cele 339 de companii ale sale de pe piaţa reglementată, iar sistemul alternativ New Connect reuneşte 431 de societăţi cu o capitalizare totală de 2,5 miliarde dolari, triplă faţă de valoarea proiectată pentru AeRO în cazul trecerii pe această platformă a 300-350 de emitenţi de pe Rasdaq ce urmează să fie desfiinţată în acest an.

Turcia – finanţări bursiere de 100 milioane dolari pentru IMM-uri

Bursa de la Istanbul este însă reperul la care se gândeşte mai degrabă Lupşan. Pe piaţa principală aceasta are o capitalizare de 237 miliarde dolari reunită de 421 de emitenţi, în timp ce pe sistemul alternativ numai 22 de companii adună o valoare de piaţă de 620 milioane dolari. ATS-ul Turciei lansat în august 2011 a reuşit prin oferte publice primare şi secundare să atragă finanţări în valoare de 100 milioane dolari.

Numai în 2013 companiile listate pe platforma numită Emerging Companies Market au atras 67 milioane dolari prin oferte publice primare şi alte 24 milioane dolari prin oferte publice secundare. Emitenţii au pus la dispoziţia investitorilor până la 20-35% din totalul acţiunilor.

Obiectivul AeRO: bani pentru economia reală

Cristian Agalopol, vicepreşedinte a sucursalei din România a Citibank Europe, consideră, însă, că o comparaţie cu pieţele din Polonia şi Turcia este forţată. Mai întâi, piaţa de capital românească ar trebui să depăşească prin ceea ce oferă Bursele din Ungaria şi Republica Cehă. Abia apoi ne putem gândi la cele mai dinamice pieţe bursiere din Europa, a mai spus Agalopol, care până în decembrie 2014 a fost preşedinte al Depozitarului Central.

Cazul Turciei, spune Lupşan, reprezintă un exemplu pentru cum piaţa AeRO are capacitatea de a deveni o platformă de finanţare a economiei reale, spune Lupşan care explică şi contextul în care actorii din piaţă îşi pun tot mai des întrebarea „Ce facem când statul nu mai aduce companii la Bursă?” Poate AeRO satisface această nevoie? „Cu siguranţă da”, conchide vicepreşedintele BVB.