1998 a fost pentru Philips un an de crestere. Conform declaratiei lui Felix Muyres, managing director la Philips Consumer Electronics Europe, obiectivele propuse, respectiv dezvoltarea afacerii si cresterea cotei de piata, au fost atinse. Comparativ cu 1997, anul trecut cresterea economica a fost cu 17% mai mare, in timp ce piata, in ansamblul ei, s-a dezvoltat cu doar 2,6%.
Productia de televizoare, aparate audio si video ramane punctul forte al companiei. In materie de televizoare, este cea mai importanta marca din Europa, cu o cota de piata de 1%, iar in ceea ce priveste videorecorderele, pozitia de lider este confirmata de cresterea cu trei procente. Pietele traditionale sunt cele vestice. In 18 tari ale Europei Occidentale, in care traiesc 386 de milioane de oameni, ceea ce inseamna circa 6,5% din populatia globului, compania nu are inca dureri de cap in ceea ce priveste concurenta. Cea mai pretentioasa si dificila piata este cea britanica. Cu toate acestea, declara oficialii de la Philips, vanzarile au crescut in 1998, fata de anul precedent, cu 40%, lovitura fiind data cu televizoarele cu ecran plat. Vanzarile au explodat, de la 47.000 bucati in 1997, la 300.000 in 1998. In 1999, acestea sunt estimate la 800 .000 de aparate. In Germania, cea mai mare piata, dar si cea mai stabila, Philips a fost singura marca a carei cota a crescut semnificativ, de la 10,8% la 12,9%. Pe piata franceza, din patru televizoare vandute, unul este marca Philips. In Olanda, tara de bastina a marcii, cota de piata este de 29,9%, in crestere cu doua procente fata 1997.
Pentru 1999, estimarile companiei sunt optimiste pentru pietele consacrate. Se preconizeaza ca vanzarile sa fie cel putin egale cu cele din 1998, an bun, daca avem in vedere Campionatul Mondial de Fotbal, eveniment cu mare impact in comercializarea televizoarelor si a videorecorderelor.
Esticii sunt
imprevizibili
Fostele tari comuniste sunt pentru Philips, ca si pentru alti mari investitori, o potentiala mina de aur. Primii pasi au fost deja facuti. In Ungaria si in Polonia, compania are deja capacitati de productie, iar Cehia este considerata o piata buna. Romania nu figureaza printre destinatiile prioritare ale companiei. Deocamdata, puterea de cumparare mica, absenta unei legislatii ferme care sa garanteze proprietatea intelectuala, precum si importurile necontrolate de produse pirat si nu numai, indeparteaza perspectiva construirii unei fabrici Philips in Romania.
Investitiile in estul si centrul Europei nu sunt totusi pe masura dimensiunilor pietei, cu mult peste cele ale Occidentului. Pe cele 29 de tari central si est-europene, cu 477 milioane de locuitori (8,5% din populatia mondiala), capitalul strain ar trebui sa se bata. Nu este asa. Strategii marilor companii si trusturi internationale considera ca cei zece ani de democratizare nu garanteaza stabilitatea si protectia investitiilor. Ingerintele puternice ale politicului in economie, acutizarea crizelor economice (cea din Rusia a inspaimantat amatorii de investitii), dar mai ales recentul razboi din Balcani, ale carui ecouri sunt inca foarte puternice, nu dau bine in ochii comunitatii internationale a afacerilor. Se adauga veniturile scazute ale populatiei din zona, venituri ce tin cumparatorii departe de marcile de calitate, indreptandu-i spre marci ieftine si de provenienta incerta. Astfel, in topul saraciei consumatorilor, asa cum intra in calculele celor de la Philips, romanii sunt pe primul loc, cu un salariu mediu brut lunar de 159 USD. Urmeaza rusii, cu 204 USD lunar. Ungurii, cu 379 USD si slovenii, cu 941 USD, sunt considerati cei mai probabili cumparatori ai marcilor consacrate.
Indicatorii economici si evenimentele politice nu deturneaza totusi complet interesul companiei Philips de la pietele estice. Desi a patruns destul de tarziu pe pietele anterior amintite, in termeni de marca, Philips este lider in Polonia (cu o cota de piata de 45%), iar in Bulgaria, Romania, Tarile Baltice, Rusia si Belarus, Philips apare in topul preferintelor de cumparare ale consumatorilor de produse electronice.
In viitor, strategia companiei pentru centrul si estul Europei se concentreaza pe dezvoltarea retelelor de distributie, patrunderea in magazine de tip super si hipermarket, precum si apelarea la noi tipuri de comert, de genul celui electronic. Obiectivul declarat: lider in vanzari in urmatorul mileniu.