Oficialii nigerieni au depus mai multe plangeri impotriva producatorului de farmaceutice Pfizer pentru rolul pe care compania se presupune ca l-a avut in moartea unor copii care au primit un medicament neaprobat in timpul epidemiei de meningita din 1996, informeaza Associated Press.

Autoritatile de la Kano eu depus opt plangeri luna aceasta legate de evenimentele din 1996, printre acuzatiile aduse companiei farmecautice regasindu-se cele de conspiratie criminala si actionare cu premeditare. Totodata, autoritatile nigeriene au dat in judecata Pfizer solicitand daune de doua miliarde de dolari.

Nigerienii acuza Pfizer ca cercetatorii sai au selectat 100 de copii dintr-o tabara de bolnavi de meningita si le-au administrat Trovan, un medicament netestat, iar altor 100 de copii le-au administrat o doza foarte redusa dintr-un medicament cu calitati asemanatoare produs de Hoffmann-La Roche.

Conform autoritatilor nigeriene, actiunile companiei au dus la decesul unui numar nespecificat de copii in timp ce altora le-au provocat surzenie, paralizii, orbire si leziuni cerebrale.

Pfizer a declarat intr-un comunicat ca nu considera ca a procedat gresit in situatia din Nigeria si a subliniat ca rata decesurilor in cazurile de meningita la copii este mare.

Sursa: AP 30 Mai 2007