"Această măsură ar pune o presiune suplimentară pe preţul gazelor, în condiţiile în care au fost deja scumpiri în acest an. O decizie finală nu a fost luată încă, discuţiile continuă", a declarat acesta.

La întâlnire, alături de reprezentanţii ANRE, au mai participat reprezentanţii GDF Suez, subiectul discuţiei fiind încercarea Petrom a majora preţul gazelor, măsură care va pune presiune pe furnizori. Dacă prețul va crește, am putea asista la creșterea prețului gazelor naturale livrate companiilor, ceea ce ar duce la scumpiri în lanț. Surse din interiorul ANRE au afirmat însă că este puţin probabil ca Petrom să reuşească această majorare de preţ.

"Ei pot încerca să vândă la un preţ mai mare, dar întrebarea este: cine va cumpăra? Petrom încearcă acum să majoreze preţul, când se apropie iarna, dar nu credem că va reuşi să facă asta. Şi, dacă vor reuşi, probabil că vor exista voci care să spună că ANRE nu reglementează suficient preţul gazelor. Trebuie subliniat că preţul este unul recomandat, nu impus. Nu poate nimeni să le impună un anume preţ celor de la Petrom", au afirma sursele respective.
Petrom vrea să crească prețul

Petrom este în discuţii cu clienţii săi pentru o potenţială creştere a preţului gazelor din producţia internă de circa 6%, respectiv de la 495 lei/1,000 mc la 525 lei/1,000 mc.
"O eventuală creştere a preţului gazelor din producţia internă respectă legislaţia în vigoare şi este conformă cu angajamentul României pentru o creştere graduală a preţului gazelor din producţia internă, în vederea liberalizării pieţei gazelor. Preţul gazelor din producţia internă nu a mai fost modificat din Februarie 2008, nici măcar pentru a compensa inflaţia cumulată, chiar dacă mai multe majorări au fost efectuate în această perioadă.", se arată într-un comunicat al Petrom.
Preţul gazelor de import din Rusia va ajunge în luna octombrie la 545 de dolari/1.000 metri cubi, faţă de maxim 480 dolari/1.000 metri cubi cât a fost în acest an, potrivit lui Hilmar Kroat-Reder, membru în Directoratul Petrom şi responsabil de piaţa de gaze, citat de Agerpres.

Pe primele trei luni ale acestui an, preţul gazelor din import a fost, în medie, 400 de dolari/1.000 mc, în timp ce gazele din producţia internă a fost de circa 140 dolari/1.000 mc.

Reprezentantul Petrom a subliniat că, în ceea ce priveşte gazul intern, preţurile nu au crescut în perioada 2008-2011 nici măcar cât să acopere inflaţia medie de 6-8%/an, iar piaţa românească a gazelor este încă instabilă, lipsită de conectivitatea cu zona în care se află şi nu are multe atracţii pentru investitori.
Reprezentanţii FMI au cerut României încă din luna februarie a acestui an schimbarea modului în care se calculează preţul gazelor naturale şi liberalizarea pieţei.