Așadar, un anunț venit după o reuniune a grupului de producători OPEC+, care a avut loc duminică la Viena, arată că Arabia Saudită va reduce producţia de petrol cu un milion de barili/zi, în încercarea de a susţine preţurile petrolului.

Arabia Saudită va reduce producţia de petrol cu un milion de barili/zi

Ministrul Energiei din regat, prinţul Abdulaziz bin Salman, liderul de facto al OPEC, a făcut această mişcare ca parte a unui acord prin care mai mulţi membri africani mai slabi vor avea cote reduse începând de anul viitor, conform Financial Times.

Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume, ar putea să îşi reducă obiectivele de producţie, deşi grupul a precizat că acest lucru face obiectul unei revizuiri. Între timp, Emiratele Arabe Unite îşi vor putea creşte producţia.

Preţurile petrolului au scăzut în ultimele 10 luni

Amintim că preţurile petrolului au scăzut în ultimele 10 luni, în ciuda mai multor încercări ale producătorilor de a restrânge oferta. Arabia Saudită şi alţi membri au anunţat o reducere surpriză în aprilie, dar, după o scurtă revenire spre 90 de dolari pe baril, preţurile s-au inversat din nou, scăzând la aproape 70 de dolari pe baril, săptămâna trecută.

Preţul petrolului a sărit luni dimineaţă. Ţiţeiul internaţional de referinţă Brent a crescut cu 1,1% şi s-a tranzacţionat la 76,98 dolari pe baril, în timp ce echivalentul american West Texas Intermediate a urcat cu 1,3%, la 72,66 dolari.

Reducerea de 1 milion barili/zi va fi iniţial pentru luna iulie, dar ar putea fi prelungită, a declarat prinţul Abdulaziz. Acesta a descris-o ca fiind o ,,acadea saudită” sau un îndulcitor pentru grup, ai cărui alţi membri au fost scutiţi de reduceri suplimentare în acest an.

,,Vom face tot ceea ce este necesar pentru a aduce stabilitate pe această piaţă”, a declarat prinţul Abdulaziz

Reducerea va coborî producţia Arabiei Saudite la 9 milioane de barili/zi

Reducerea va coborî producţia Arabiei Saudite la 9 milioane de barili/zi în iulie şi vine în plus faţă de o reducere voluntară de 500.000 de barili pe zi anunţată de regat în aprilie, când producţia sa era de aproximativ 10,5 milioane de barili pe zi.

Giovanni Staunovo, analist de mărfuri la UBS, care a participat la reuniune, a declarat că a fost o ,,declaraţie puternică” din partea Arabiei Saudite, deoarece 9mn b/d reprezintă un nivel de producţie „foarte scăzut” pentru regat, potrivit sursei menționate.

Capacitatea maximă de producţie a Arabiei Saudite se apropie de 12mn b/d.

„Este foarte scăzut în contextul în care nu ne aflăm într-o recesiune globală”, a spus Staunovo.

Potrivit estimărilor FMI, Riadul are nevoie de un preţ al petrolului de peste 80 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul şi pentru a finanţa unele dintre marile proiecte pe care prinţul moştenitor Mohammed bin Salman mizează că vor transforma economia saudită.