Conform datelor centralizate de capital.ro, cele mai mari companii petroliere de pe piața românească au scumpit și benzina, și motorina.

Premierul Victor Ponta a avut la finele săptămânii trecute o întâlnire cu reprezentanții companiilor petroliere pentru a analiza impactul majorării prețurilor ca urmare a creșterii accizei cu 7 eurocenți/litru de carburant. Surse apropiate discuțiilor au precizat că petroliștilor li s-a propus să suporte ei creșterea accizei așa încât consumatorii să nu fie afectați. În schimb, li s-a promis amânarea cotei de biocarburanți. mai multe detalii citiți aici.

Inițial, autoritățile au declarat că datorită evoluției cotației internaționale a țițeiului creșterea accizei va avea impact zero asupra prețurilor finale, însă datele de pe piețe internaționale îi contrazic pe guvernanți.

Ponta: Preţul benzinei "nu va creşte pentru că avem un context economic favorabil" Între timp, companiile petroliere OMV Petrom, Rompetrol și Lukoil au majorat deja prețurile carburanților.

Zilele trecute, OMV Petrom – cea mai mare companie după numărul de stații din România – a scumpit benzina și motorina cu 3 bani pe litru.

La stația de pe bd. Constantin Brâncoveanu din București, prețurile au crescut cu 3 bani în cazul benzinei și cu 4 bani la motorină. Astfel, un litru de benzină standard 95 costă 5,61 de lei, iar sortimentul Extra 99 a ajuns la 6,03 lei/litru.
La motorină, prețul a crescut de la 5,91 la 5,95 de lei. Compania practică prețuri diferite de la stație la stație, astfel că la unele benzinării, carburanții costă mai mult. Stația de pe bd Constantin Brâncoveanu are printre cele mai mici prețuri din București. La stația de pe Calea Dorobanți, benzina standard 95 este comercializată de OMV Petrom cu 5,67 de lei, în creștere ce trei bani față de prețul de la începutul lunii decembrie.

La aceeași stație, benzina Extra 99 costă 6,09 lei/litru, iar motorina standard are un preț de 6,03 de lei/litru, cu patru bani mai mult decât la începutul lunii decembrie.

Practica cu prețuri diferite de la stație la stație a fost adoptată și de Rompetrol. Kazahii de la KazMunaiGas, acționarul majoritar al grupului Rompetrol, au decis să scumpească benzina și motorina. Dacă în cazul benzinei scumpirea este de 8 bani/litru, în cazul motorinei – prețurile au crescut cu 11 bani/litru.

Unul dintre efectele creșterii prețului motorinei cu 11 bani/litru este și introducerea aditivilor speciali de iarnă, care au rolul de a asigura o mai bună funcționare a motorului și la temperaturi scăzute.
La stația de la Otopeni, benzinărie rebranduită în toamnă acestui an, un litru de benzină Efix95 se comercializează la prețul de 5,77 de lei, cu 8 bani mai mult decât în urmă cu o săptămână. Sortimentul Efix S benzină 98 costa în urmă cu o săptămână 6,37 de le/litru. În prezent acest sortiment de benzină se comercializează cu 6,45 de lei, așa cum se poate vedea și din imaginea de mai jos.

Așa cum se poate vedea și din imaginea de mai sus, sortimentele de motorină se comercializează cu 6,08 de lei (sortimentul motorină 51), respectiv cu 6,42 de lei sortimentul Efix S Motorina 55. În urmă cu șapte zile, prețurile la cele două sortimente de motorină erau de 5,97 de lei, respectiv 6,42 de lei.

A treia companie de pe piața de carburanți după numărul de stații – Lukoil a majorat prețurile cu 3 bani în cazul benzinei și cu 4 bani/litru sortimentele de motorină.

În cazul Lukoil, prețurile reprezintă valoriile medii, conform site-ului companiei. Astfel, prețurile pot diferenția de la stație la stație.