'Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este un lucru foarte bun pe care vrem să-l facem. Neimpozitarea profitului reinvestit este, de asemenea, o măsură foarte bună, care să stimuleze investiţiile şi producerea de capital, pe care vreau să o fac. Cele două sunt foarte importante şi lucrăm acum la anumite scenarii să vedem exact care este impactul bugetar, în ce scenarii se pot face, pentru că ele ar da, într-adevăr, un suflu economiei', a spus Petrescu.

Ea a explicat că reducerea contribuţiilor sociale la angajator va duce la scoaterea la suprafaţă a multor firme şi angajaţi care lucrează la negru.

'Reducerea CAS mă poate ajuta şi la ridicarea din piaţa neagră a multora care lucrează fără documente. Acestea sunt lucruri care nu numai că vor da o gură de aer celor din mediul de afaceri, dar şi angajaţilor, prin mai multe angajări, şi să-i aducă la lumină în piaţa oficială, să aibă anumite beneficii pe care le au numai dacă lucrează oficial şi nu la negru. Deci, beneficiile sunt pentru toată lumea', a arătat ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte posibilitatea reducerii TVA de la 24% la 19%, Ioana Petrescu a afirmat că nu a existat promisiunea că această măsură va fi aplicată în 2014.

Ea a atras atenţia că în programul de guvernare se spune 'foarte clar' că aceste măsuri de relaxare fiscală sunt dorite, dar este nevoie de spaţiu bugetar, în condiţiile în care impactul reducerii CAS de la 1 iulie va fi în jur de două miliarde de lei până la sfârşitul anului, iar cel al scăderii TVA la toate produsele de circa zece miliarde de lei.

'Impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale din iulie, deci pe şase luni, pe acest an este în jur de două miliarde de lei. Dacă am reduce TVA pentru toate produsele, impactul ar fi de vreo 10 miliarde de lei. Nu ştiu pe nimeni să fi promis să facă anul acesta reducerea TVA de la 24% la 19%. Se discută anumite scenarii în ce fel se poate face această reducere a CAS de care s-a discutat. Deci, scenariile pe care le am eu şi le analizăm sunt pe reducerea CAS şi pe neimpozitarea profitului reinvestit. Când exact se va face acest lucru depinde de care scenarii ne vor da voie, practic, să facem acest lucru, pentru că avem anumite legi care spun că atunci când scoţi ceva din buget trebuie să pui la loc după aia. Dar nu a promis nimeni că facem anul acesta şi reducerea TVA de la 24% la 19%, iar în programul de guvernare Ponta 3 se spune foarte clar că toate aceste măsuri sunt evident toate dorite, dar trebuie să existe acest spaţiu bugetar', a subliniat şeful de la Finanţe.

Ioana Petrescu a mai remarcat că 35% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani din România sunt sărace sau se află în risc de sărăcie sau de excluziune socială.

'Este al doilea cel mai mare procentaj de acest fel în Uniunea Europeană, numai Bulgaria are un procent mai mare. Pe mine m-a şocat acest lucru când am venit în România. Am lipsit 14 ani din România. În SUA, sărăcia în rândul persoanelor vârstnice este foarte mică, a fost redusă printr-o serie de politici publice, mai de mult, deci este destul de redusă, nu se vede aşa ceva pe stradă. Există şi la ei oameni fără adăpost şi cerşetori, dar foarte puţini vârstnici. Cred cu tărie că trebuie să plătim taxe şi impozite pentru că aceşti bani trebuie să se ducă apoi în politici publice, în ajutoare sociale şi în pensii şi să-i ajute pe aceşti săraci. Sper din tot sufletul ca până termin ce am de făcut în România şi până mă întorc înapoi (în SUA – n.r.) să nu mai vedem pe stradă bătrânici care să vândă la 80 de ani usturoi, pentru că nu fac asta de plăcere, ci pentru că au nevoie, şi îmi dau seama că rolul meu în această poveste este strict de colectare şi de reducere a evaziunii şi, în felul acesta, îi pot ajuta pe doamna Plumb (ministrul Muncii – n.r.) şi pe domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget – n.r.) să facă politici publice pentru a ajuta aceşti oameni', a concluzionat Petrescu.

SURSA: Agerpres