”Piaţa berii a demonstrat că un nivel mic de acciză şi o securizare fiscală a domeniului pot aduce încasări ridicate la buget, mult superioare veniturilor din accizele plătite pentru alte categorii de băuturi, a declarat Doru Dudaş, directorul Direcţiei Legislaţie Cod Fiscal din Ministerul Finanţelor, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing&Agriculture. Dudaș consideră că o reducere a accizelor ar putea reprezenta o soluţie pentru creşterea gradului de conformare la plată și în cazul altor produse accizabile. Reprezentantul Ministerului Finanţelor a arătat însă că trebuie găsite soluţii pentru a acoperi golurile de venituri bugetare până când o reducere de accize să ducă la lărgirea bazei de impozitare şi creşterea gradului de conformare.

Accize mici, venituri mari la buget

Accizele la alcool etilic sunt de 750 de euro/hl de alcool pur, adică mult peste acciza minimă solicitată de directiva europeană, de 450 de euro/hl de alcool pur. Pe de altă parte, acciza la bere practicată în România se află la nivelul minim acceptat în UE, de 0,748 euro/hl/1 grad Plato, dar încasările vor reprezenta în acest an 64% din total accize aplicate la băuturile alcoolice.
Spre comparaţie, la nivelul anului 2010, accizele din bere au reprezentat în medie 31,7% din încasările pe accizele aplicate la băuturile alcoolice, în condiţiile în care state cu tradiţie în domeniu practică accize chiar duble la bere( Cehia -1,3 euro, Belgia -1,7 euro sauAustria – 2 euro). În primul semestru al acestui an, piaţa berii din România a crescut cu 4%.
Veniturile la bugetul de stat din accizele pe bere au însumat 522 de milioane lei în 2009, 553 milioane lei în 2010, 580 milioane lei în 2011 şi se estimează că vor depăşi 600 de milioane lei în 2012. Valoarea accizelor colectate la bere reprezintă 3,3% din accizele totale şi 1% din veniturile fiscale colectate în România.