„Aşa nu se mai poate. La ora actualăz sunt în grevă generală 82.000 de cadre medicale în spitalele din ţară. Sper ca astăzi, la ora 16:00, când se întâlnesc parlamentarii din comisiile de muncă şi buge-finanţe pentru a discuta revendicările noastre, lucrurile să se rezolve. Fac un apel la clasa politică să meargă azi în comisiile parlamentare şi să-şi dea aviz pe revendicările noastre în aşa fel încât OUG 20/2016 şi OUG 43/2016 să se aplice corect iar toate cadrele medicale de la asistenţi până la personalul din creşe, infirmiere să primească ceea ce li se cuvine”, a spus Sepi.

Liderul sindical a menţionat că, dacă cele două comisii îşi dau aviz favorabil, revendicările lor ar trebui să fie votate marţi în plenul Parlamentului, în caz contrar sindicaliştii urmând să treacă la boicotarea forului legislativ. 

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a precizat că, practic, serviciile medicale sunt asigurate de o treime din personalul medical din spitale, singurul inconvenient fiind creşterea timpului de aşteptare în preluarea cazurilor.

Luni dimineaţă, în faţa Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca un grup de cadre medicale afişau pancarte pe care scria 'Spunem stop umilirii cadrelor medicale' sau 'Grevă generală'.

Marius Sepi a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru AGERPRES, că sindicaliştii membri ai Federaţiei Sanitas vor declanşa luni, de la ora 7:00, greva generală în toate spitalele din ţară ca urmare a faptului că nu au ajuns la o soluţie cu autorităţile pe Legea salarizării unitare.

Conform Agerpres, acesta este ultima etapă a acţiunilor de protest ale Federaţiei, care au fost demarate în septembrie, prin organizarea, în fiecare zi de marţi, a unei acţiuni denumite generic 'O marţi a Sanitas', pe 20 septembrie fiind pichetat Ministerul Muncii, pe 27 septembrie Ministerul Finanţelor Publice, pe 4 octombrie Ministerul Sănătăţii şi pe 11 octombrie Palatul Parlamentului. Pe 12 octombrie a avut loc o grevă japoneză, cu purtarea de banderole albe. 

Sindicatele din Sănătate sunt nemulţumite pentru că personalul TESA şi funcţionarii publici, medicina şcolară şi asistenţa socială nu au primit majorări salariale pentru intermediul OUG 20 şi OUG 43 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Soluţia propusă de sindicate a fost de includere a modificărilor în ordonanţă atunci când va fi dezbătută în Parlament.