Circa 10.000 de arme de tir sunt deţinute de civili în România, potrivit statisticilor Poliţiei. Numărul celor care merg în poligoane creşte de la an la an, la fel şi bugetele alocate cumpărării de arme.

Peste 125.000 de români au permise de port-armă, numărul lor fiind în creştere cu circa 25.000 faţă de anul trecut. Numărul deţinătorilor de arme letale s-a majorat, în 2009, la 70.652 de persoane, faţă de 61.886, anul trecut, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române. Conform aceleiaşi surse, numărul armelor de tir cu gloanţe înregistrate de autorităţi (utilizate de practicanţi ai tirului sportiv) este de 9.700. Cu toate acestea, poligoanele din ţară, puţine la număr, nu duc lipsă de clienţi. 

„Avem 20-30 de cursanţi pe lună, iar un curs pentru obţinerea certificatului necesar la achiziţionarea unei arme durează circa două săptămâni“, explică Alexandru Georgian, reprezentantul CTS Tunari, un club de tir ce deţine şi un poligon în localitatea Joiţa din apropierea Bucureştiului. Preţul unui astfel de curs porneşte de la 300 de lei şi creşte pe măsură ce cursantul vrea să îşi perfecţioneze aptitudinile dobândite. În poligonul deţinut de UTI, un curs de iniţiere şi pregătire, cu o durată de 30 de ore, costă 950 lei. „Tot mai mulţi oameni îşi cumpără arme şi trebuie să înveţe să le folosească. Cursul din poligon începe întotdeauna cu regulile de siguranţă, care sunt cele mai importante“, spune Alexandru Georgian.

Deşi pare un moft, este cu siguranţă unul în care pasionaţii nu se feresc să investească sume consistente. În pofida dificultăţilor economice care au afectat numeroase domenii anul acesta, majoritatea amatorilor de arme de foc nu s-au atins de bugetele alocate cumpărării de arme, muniţii sau mersului la poligon.

La shopping, dar cu piedica pusă

184-41468-capital_35.jpg„Cele mai solicitate arme sunt cele de vânătoare, urmate de cele pentru autoapărare, cu gloanţe de cauciuc“, arată Cristian Rotaru, reprezentantul magazinului Hunter Vip. Preţul unei arme începe de la circa 1.000 de lei şi poate ajunge şi la 3.000 de euro, pentru cele „de fiţe“, care, spre exemplu, pot fi încrustate cu aur. De altfel, cei mai mulţi clienţi vin la cumpărături cu bugete ce variază între 2.000 şi 3.000 de euro. Aceasta pentru că la costul armei se mai adaugă şi costul muniţiei, iar pentru vânători şi cotizaţia anuală sau autorizaţiile speciale pentru a vâna urşi sau mistreţi.

Nu doar bărbaţii sunt pasio­naţi de arme, ci şi femeile, acestea fiind întâlnite atât la poligon, unde merg pentru a învăţa să folosească cu precădere arme pentru autoapărare, dar şi în magazinele de specialitate. Aici, cel mai adesea, ele intră pentru a cumpăra soţilor cadouri precum genţi de vânătoare sau curele speciale.

8.766 de români şi-au luat anul acesta permis pentru arme letale, ridicând la 70.652 numărul total al celor care pot folosi pistoale cu gloanţe

O pasiune costisitoare

184-41467-35_pusca_45.jpgBenelli Rafaello (armă de vânătoare, semiautomată, cu alice)
12.000 lei

180 lei costă o şedinţă de tragere în poligonul UTI pentru o persoană care deţine o armă. Preţul include închirierea liniei de tragere (125 lei), o cutie de cartuşe de calibrul 5,6 mm (50 lei) şi ţintele (5 lei). Un curs de pregătire pentru avansaţi (60 de ore) costă 1.850 de lei.

184-41466-35_pistol_45.jpg

 

Walter P50 (autoapărare, cu gloanţe de cauciuc)
2.140 lei