Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj au găsit, în urma unui control, peste 600 de persoane care lucrau „la negru” la o singură societate comercială, angajatorul fiind amendat cu 100.000 de lei.

Directorul ITM Cluj, Emilian Roşca, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că cele 619 persoane au desfăşurat activitate de promoteri în hypermarket-urile din ţară fără a avea întocmite contracte individuale de muncă în formă scrisă.

„ITM Cluj a depistat, în urma unui control desfăşurat în luna octombrie, la SC Grup 7 SRL, societate din domeniul publicităţii, un număr de 619 persoane, din care 545 femei, care au desfăşurat activitate de promoteri în hypermarket-urile din ţară fără a avea întocmite contracte individuale de muncă în formă scrisă. Amenda aplicată angajatorului a fost de 100.000 de lei”, a afirmat Roşca, conform Mediafax.

Cel mai mare număr de persoane prinse muncind „la negru”

Potrivit acestuia, acesta este cel mai mare număr de persoane prinse că munceau fără forme legale la o singură societate comercială.

Şeful ITM Cluj a precizat că societatea comercială în cauză a primit la muncă cele 619 persoane în baza unor convenţii civile de prestări servicii, „care nu conferă calitatea de salariat prestatorului”.

„Astfel, persoana angajată cu astfel de convenţie nu beneficiază de salariu, ci de remuneraţie, iar activitatea desfăşurată nu constituie vechime în muncă şi nici stagiu de cotizare”, a explicat Emilian Roşca.

Acesta a menţionat că, în opinia reprezentanţilor ITM Cluj, activităţile de natură comercială de promovare de produse sau de distribuţie a presei „pot fi desfăşurate de persoane neautorizate doar în baza unui contract individual de muncă, neavând un caracter ocazional şi nefiind de natură civilă”.

„Activităţile de natură comercială care pot fi desfăşurate de persoane fizice neautorizate sunt cele privitoare la domeniul restrâns al bunurilor proprii şi nu la desfăşurarea comerţului ca activitate profesională”, a subliniat Roşca.

Inspectorii ITM Cluj au mai găsit, în acest an, alte peste 225 de persoane care lucrau fără forme legale la firme din judeţ, potrivit Mediafax.

Grup 7: „Declaraţiile lui Roşca sunt nefondate”

Referitor la cele afirmate de către Emilian Roşca, director al ITM Cluj, reprezentanţii companiei Grup 7 au  declarat că afirmaţiile acestuia sunt vădit nefondate, fiind evident caracterul tendenţios al manierei în care a fost prezentată opiniei publice aceasta informaţie.

“Toate cele 619 persoane despre care domul director afirmă că au fost depistate ca muncind la negru în realitate aveau contracte civile încheiate cu societatea, activitatea desfăşurată de către acestea fiind remunerată corespunzator în baza contractelor de prestări servicii civile, iar societatea noastră a achitat toate impozitele către bugetul de stat, fapt recunoscut de Administratia Finanţelor Publice Cluj”, au declarat oficialii Grup 7.

Aceştia susţin că prestarea activitpşii de către o persoană fizică în baza convenţiilor civile este pe deplin legală, fiind reglementată de Codul Civil precum şi de prevederile Legii 108/1999 republicată.

Societatea anunţă că are în medie un număr de 750 de angajaţi cu contract individual de muncă, atât pe perioada nedeterminată pentru activităţi permanente, cât şi pe perioadă determinată, iar pentru activităţi ocazionale, nepredictibile, au fost semnate contracte civile de prestări servicii.

“Caracterul tendenţios al afirmaţiei este cu atât mai evident cu cât printre aceste 619 persoane pentru care societatea noastră a fost sancţionată în bloc se numară inclusiv persoane care la momentul controlului erau angajate ale societăţii în baza unor contracte individuale de muncă”, au mai spus reprezentanţii companiei.

Te-ar putea interesa și: